« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Mentol cigarete manje opasne od drugih

Prema istraživanju provedenom u SAD-u, cigarete s mentolom manje su štetne za zdravlje od ostalih

Cigareta
Cigareta (Free Digital Photos)
Više o

pušenje

,

cigarete

,

mentol cigarete

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) razmišlja o zabrani prodaje mentol cigareta u SAD-u s obzirom da se duži niz godina smatra kako stvaraju puno veću ovisnost od klasičnih. Slučajno ili ne, Međunarodni institut za epidemiologiju sa sjedištem u Marylandu upravo je objavio rezultate velikog istraživanja o "bezazlenosti" cigareta obogaćenih mentolom.

Dugogodišnja studija provedena je na uzorku od 85.000 pušača i nepušača iz 12 saveznih država. Među ispitanicima su bili stanovnici različitih primanja i boje kože, a njihovo zdravstveno stanje se, zajedno s pušačkim navikama, pratilo preko sedam godina.

Rezultati pokazuju da se rak pluća i s njim povezani smrtni slučajevi uvjerljivo rjeđe javljaju kod osoba koje puše mentol cigarete. Također, odbačene su i dosadašnje tvrdnje prema kojima cigarete s okusom mentola stvaraju veću ovisnost.

"Vjerojatnost da će pušači mentol cigareta prestati s pušenjem jednaka je vjerojatnosti uspješnog odvikavanja od klasičnih cigareta", tvrdi voditelj studije William J. Blot. Nadalje, ispitanici koji su pušili isključivo mentol cigarete dnevno su popušili jednu do dvije cigarete manje od ostalih pušača. Nisu uočene razlike između bijelaca i Afroamerikanaca.

Znanstvenici u zaključku upozoravaju da je pušenje u konačnici štetno za zdravlje, bez obzira o kojim cigaretama se radilo. Nije poznato tko je financirao istraživanje i stoji li iza svega duhanski lobi koji pokušava spriječiti zabranu mentol cigareta.

27.03.2011. 18:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    27.03.2011. 18:30
    Rade hajku na cigarete, nabijaju statistiku, a sa druge strane trujemo se hranom i svakojakim aditivima o kojima se praktički ne priča niti se zna njihovo djelovanje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh