« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZA LJUBITELJE MESA

Hot dog nije štetan za zdravlje

Meso u hot dogu sadrži bezopasnu količinu heterocikličkih amina koji se često povezuju s nekim oblicima raka,a to znači da ga slobodno možete jesti

Hot dog
Hot dog (Deviantart)
Više o

meso

,

hot dog

,

heterociklički amini

Ako želite jesti meso, a jesti zdravo, slobodno jedite hot dog, tvrde istraživači s Državnog sveučilišta Kansas koji uvjeravaju da u njemu nema kancerogenih sastojaka . Takozvano gotovo meso često je bilo predmet osude stručnjaka za hranu jer se pokazalo da u njemu ima visoka razina heterocikličkih amina (HCA) koji se povezuju s nekoliko oblika raka. HCA-i se obično nalaze u mesnim proizvodima koji su pripravljani na visokim temperaturama, bilo da se radi o roštilju ili prženju.

U gotovo meso, prema kategorizaciji istraživača, spadaju: delikatesni rozbif, šunka, goveđi hot dog, hot dog od mješavine goveđeg svinjskog i purećeg mesa, delikatesna puretina, pržena slanina, suhe kobasice, piletina s ražnja.

Istraživači su zagrijali sve hot dogove u mikrovalnoj pećnici. zatim su ispekli suhe kobasice na pizzi (ili u mikrovalnoj pećnici ili klasičnoj pećnici). Nakon podgrijavanja proizvodi su testirani na pet vrsta heterocikličkih amina za koje se zna da ih ima u mesu. HCA-i su mjereni u nanogramima po gramu (ng/g).

Suhe kobasice su imale najmanje HCA-a, tek 0,05 ng/g. Hot dog je imao oko 0,5 ng/g što se smatra bezopasnom količinom. Sva ostala mesa su imala preko 1 ng/g.

25.03.2011. 20:26:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    26.03.2011. 08:44
    Nije problem u mesu, problem je u aditivima koji se više i ne spominju jer su ukinute određene zakonske obveze.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh