« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
MA DA?!

Masnoće bez kojih ne možemo smršaviti

Masnoće su na stupu srama kao spojevi koji nas debljaju, no paradoksalna je činjenica da bez nekih masnoća ne možemo smršaviti

Bez nekih masnoća kile ne idu dolje
Bez nekih masnoća kile ne idu dolje (Arhiva)
Više o

Omega 3

,

masnoće

,

riblje ulje

,

omega-6

,

omega 9

,

zdrave masnoće

,

ulje od konoplje

,

laneno ulje

,

pinolenska kiselina

,

ulje od kokosa

Masti su označene od strane nutricionista kao spojevi koji izazivaju debljanje, i ma koliko znanost pokazivala da to nije točno, i dalje vjerujemo u neke mitove koji jednostavno nisu istiniti.

Zapravo, potrebno nam je devet prehrambenih ulja i masnih kiselina kako bismo svoj indeks tjelesne mase doveli u red, pa da vidimo što kaže članak na tu temu u časopisu Food Technologists.

Trebaju nam sljedeće masne kiseline i ulja:

Omega-3 masne kiseline su popularne s razlogom, jer imaju odličan utjecaj na zdravlje srca, raspoloženje i indeks tjelesne mase. Uz ribu, pronaći ćemo ih i u lanenom ulju, algama, bundevama i orasima. 

>> Masnoće - sve što trebate znati o njima >>

Pinolenska kiselina nalazi se u pinjolima, a naročito su bogati pinjoli iz Koreje. Njihova glavna karakteristika je da smanjuju apetit i daju osjećaj sitosti.

Konjugirana linolna kiselina smanjuje postotak masti u tijelu, povećavajući pritom mišićnu masu, a možemo je naći u mlijeku i mliječnim prerađevinama i mesu.

Laneno ulje puno je omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, smanjuje upale vezane s debljanje, a odlično je kao začin za salate jer okusom najbolje odgovara tom tipu hrane. 

>> Masnoće ne debljaju, već ugljikohidrati >>

Ulje od konoplje puno je omega-3 masnih kiselina, vitamina E i antioksidansa, a kao i riblje ulje, najbolje ga je uzimati na žlicu. Riblje ulje uz to pomaže mišićima da budu izdržljiviji tijekom vježbanja. 

Zadnje ulje koje je tek stiglo u fokus nutricionista je ulje od kokosa koje podie energiju, a najzanimljiviji u njemu su trigliceridi srednjeg lanca, spojevi koje je teško pronaći bilo gdje drugdje, a koji se probavljaju brže od ostalih zasićenih masti.

04.10.2014. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh