« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
MA DA?

Masna hrana produžuje život?

Masnoće mogu biti i zdrave, ako niste znali
Masnoće mogu biti i zdrave, ako niste znali (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

masna hrana

,

dug život

Masna hrana stalno je na vrhu popisa one koju treba izbjegavati po svaku cijenu, no izgleda da se i tu stvari mijenjaju - sve više stručnjaka savjetuje ljudima da jedu masnu hranu jer će im to produljiti život, a ne skratiti kako se donedavno vjerovalo.

Časopis Lancet objavio je rezultate studije po kojoj je nakon ankete provedene među 135.000 odraslih osoba iz raznih dijelova svijeta ustanovljeno da su oni koji su izbacili masnoće iz prehrane živjeli kraće od osoba koje su konzumirale maslac, sireve i meso.

Do sada su nas učili da konzumiranje previše zasićenih masnoća utječe na povećanje razine kolesterola, što može rezultirati srčanim oboljenjima. Znanstvenici, međutim, podsjećaju da osobe koje iz prehrane izbace masnoće često zamjenu za njih pronađu u proizvodima punim ugljikohidrata poput kruha, tjestenine i riže, što znači da u organizam ne unose neke vrlo važne nutrijente.

Prehrana zasnivana na ugljikohidratima jedna je od najnezdravijih, a studija koju su proveli kanadski znanstvenici na 135.000 odraslih osoba u 18 zemalja pokazala je da je među onima koji su konzumirali rafinirane šećere i suhomesnate proizvode, odnosno mesne prerađevine rizik od preuranjene smrti bio veći za 28 posto.

Rezultati istraživanja kanadskih stručnjaka predstavljeni su na kongresu Europskog udruženja kardiologa održanom u Barceloni. "Već desetljećima se smjernice zdrave prehrane fokusiraju na smanjenje masnoća i zasićenih masnih kiselina, ali organizmu su potrebne masnoće, u njima su vitamini i esencijalne kiseline koje imaju vrlo važnu ulogu za organizam. Kada unos masnoća smanjite na najnižu razinu, lišavate organizam svih tih važnih minerala", rekla je doktorica Mashid Drgan, voditeljica studije i znanstvenica na sveučilištu McMaster.

02.09.2017. 15:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh