« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BEZ REZULTATA

Manušer Montaki posjetio Austriju da zaustavi 'vlak prema sankcijama' Iranu

Obogaćivanje uranija u središtu je sukoba koji suprotstavlja Iran i međunarodnu zajednicu koja optužuje Teheran da se nastoji opskrbiti atomskim oružjem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

IAEA

,

sankcije

,

atomsko oružje

,

Manušer Motaki

,

asutrija

Iranski ministar vanjskih poslova Manušer Motaki u nedjelju je posjetio Austriju kako bi ublažio mogućnost da se njegovoj zemlji zbog obogaćivanja uranija nametnu sankcije, ali razgovori s čelništvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i njegovim austrijskim kolegom nisu rezultirali napretkom.

Austrija je jedna od nestalnih članica Vijeća sigurnosti, tijela UN-a u kojem će se razmatrati nove sankcije protiv Irana.

"Jasno sam rekao da je vlak prema sankcijama već krenuo", slikovito je izjavio austrijski šef diplomacije Michael Spindelegger nakon sastanka s Motakijem. Iran može zaustaviti takav razvoj događaja ako pokaže suradnju i spremnost na dijalog, dodao je Spindelegger. Austrijski ministar je rekao da mu je Motaki donio nove informacije, koje bi mogle, ako se pokažu vjerodostojnima, baciti novo svjetlo na iranski nuklearni program i potaknuti novi dijalog između Teherana i Zapada. Motaki se na tiskovnoj konferenciji nije potrudio objasniti o čemu se radi.

Također je ostao tih o svom sastanku s glavnim direktorom IAEA-e Yukiyom Amanom, rekavši samo da je njegova zemlja odgovorila na sva pitanja o nuklearnom programu. "Sastanak je održan u atmosferi nalik poslovnoj", rekla je u priopćenju glasnogovornica IAEA-a Gill Tudor, ne objavivši da je ostvaren ikakav napredak.

Obogaćivanje uranija u središtu je sukoba koji suprotstavlja Iran i međunarodnu zajednicu koja optužuje Teheran, usprkos njegovim demantijima, da se nastoji opskrbiti atomskim oružjem pod izlikom civilnog nuklearnog programa. Motaki nakon Austrije putuje u još jednu nestalnu članicu Vijeća sigurnosti - Bosnu i Hercegovinu. (hina/metro-portal)

25.04.2010. 17:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh