« Seks
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
SAVJETI

Manje seksa - češća smrt

Smanjen seksualni nagon u muškaraca može se povezati s povećanim rizikom od prerane smrti,

Ako vam se baš i ne da...
Ako vam se baš i ne da... (Arhiva)
Više o

seks

,

smrt

Uzročnu vezu između mortaliteta i libida znanstvenici tek trebaju utvrditi, no pretpostavljaju da bi smanjen libido mogao biti suptilna naznaka nekih drugih zdravstvenih problema. 

Seksualni interes je važan jer je općenito pokazatelj dobrog zdravlja i kvalitete življenja.

Analiza objavljena u časopisu Plos One temelji se na podacima prikupljenim među 20.969 sudionika (8558 muškaraca i 12411 žena) starijih od 40 godina, koji su obavljali redovite sistematske preglede u japanskoj prefekturi Yamagati.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yamagata proučila je spolni interes ispitanika, o čemu su se sudionici studije sami izjasnili u upitniku te je pratila njihovo zdravstveno stanje u idućih šest godina. Od prvobitnih 20.969 ispitanika u promatranom ih je razdoblju umrlo 503, prenosi portal Science Alert.

Istraživana je i povezanost između seksualnog interesa i povećane smrtnosti od svih ostalih uzroka, poput smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ili smrtnog ishoda od raka.

Pokazalo se da je smrtnost od svih ostalih uzroka znatno veća u muškaraca koji su prijavili da im manjka interesa za seks.

Povezanost je zamijećena i nakon što su isključeni ostalih rizični čimbenici, poput visokog tlaka, dijabetesa, pušenja, konzumacije alkohola, prekomjerne tjelesne težine i stresa. "Ovo je prva studija koja se bavila vezom između libida i mortaliteta u većoj zajednici", napisali su autori.

Žene su češće prijavljivale manjak seksualne zainteresiranosti (16 posto) od muškaraca (osam posto), ali kod njih nije otkrivena veza između smanjenog libida i mortaliteta kao u muškaraca.

Pošto je studija bila isključivo opservacijska, znanstvenici nisu mogli utvrditi koji je faktor uzrok, a koji posljedica. 

"Moguće je da je manjak seksualnog nagona povezan s nezdravim životnim navikama muškaraca. No, moguće je i da je on povezan s upalnim, neuroendokrinim i imunosnim promjenama" u organizimu.

Bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo što se točno događa, ali čak i otkriće potencijalne povezanosti važan je korak, smatraju japanski znanstvenici.

19.01.2023. 20:08:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.01.2023. 16:56
    sex je zdrav
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh