Mane i vrline voćnih sokova
Zdravstvene koristi voćnih sokova gotovo su jednake sirovom voću
Dva decilitra soka od jabuke tipično sadrži 120 kalorija, 0 masti, 60 mg natrija, 135 mg kalija, 30 g ugljikohidrata u obliku voćnih šećera i 0 proteina. Ista doza osigurava dnevnu potrebu odrasle osobe za vitaminom C, i 2 posto tipične dnevne potrebe za željezom.
Većina voćnih sokova su pasterizirani pa ne sadrže bakterije, no bez obzira bili sirovi ili pasterizirani, voćni sokovi značajna su potpora dnevnoj dozi vitamina koju vaše tijelo treba. Zdravoj odrasloj osobi preporučuje se 60 mg vitamina C dnevno. Ovaj vitamin igra bitnu ulogu u tjelesnoj apsorpciji željeza. Vitamin C također podržava funkcioniranje imunološkog sustava, pospješuje zacjeljivanje rana i održava zdrave krvne žile.
Konzumacija sirovog voćnog soka podržava i rizik od unošenja bakterija. Prema zakonu, većina voćnih sokova koji se mogu naći u prodaji moraju proći proces pasterizacije. No mnogo takvih sokova sadržava dodatne šećere, koji u kombinaciji s kiselošću pića mogu dovesti do karijesa, pa i pridonijeti stvaranju viška kilograma.
Novi komentar