« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FASCINANTNO!

Mamuti bi za četiri godine mogli opet hodati Zemljom

Zahvaljujući napretku u tehnikama kloniranja za nekoliko godina mogli bismo po prvi put u povijesti suvremenog čovječanstva gledati žive mamute

Mamut
Mamut (Wikipedia)

Mamuti bi uskoro opet mogli hodati Zemljom. Njihovo uskrsnuće predviđa se najranije za četiri godine, a sve zahvaljujući napretku u tehnici kloniranja. Prijašnji pokušaji da se izvuku jezgre iz stanica kože i mišićnog tkiva mamuta pronađenih u Sibiru obavljani tijekom 1990-ih propali su zbog ekstremnih hladnoća u toj regiji koja ih je oštetila. Međutim, pionirska tehnika koju potpisuje Teruhiko Wakayama iz Centra za razvojnu biologiju Riken u Japanu daje nadu da će oživljavanje mamuta biti izvedivo. Wakayama je, naime, uspio klonirati miša iz stanica drugog miša zaleđenog 16 godina. I sada kad je ta prepreka zaobiđena, Akira Iritani, profesor sa Sveučilišta Kyoto, ponovo pokreće kampanju uskrsavanja mamuta izumrlih prije 12.000 godina.

Prema mišljenju znanstvenika općenito, jedna od teorija je da su mamuti izumrli oko 10.000 godina prije Krista kad je u zemljinoj atmosferi eksplodirao komet i izazvao neviđene požare. „Tehnički problemi su sada riješeni i sve što trebamo je kvalitetni uzorak tkiva smrznutog mamuta", kazao je profesor za Daily Telegraph. Iritani namjerava primijeniti Wakayaminu tehniku identifikacije jezgri mamutovih stanica koje bi bile sposobne preživjeti prije nego počne ekstrakciju. Jezgre će tada biti usađene u jajašca afričke slonice koja će biti svojevrsna surogat majka mladunčetu mamuta. Iritani procjenjuje da će proći još dvije godine prije nego slonica uspije zatrudnjeti nakon čega slijedi 600-dnevni period razvitka ploda. Profesor je najavio putovanje u Sibir tijekom ljetnih mjeseci kako bi krenuo u potragu za mamutima u permafrostu i uzeo što kvalitetnije uzorke tkiva koji mogu biti veličine i do 3 četvorna centimetra.

14.01.2011. 16:36:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    bosko
    27.10.2013. 14:56
    ovo ce biti opasno
  2. avatar
    bosko
    27.10.2013. 14:57
    Da li ce biti pripitomljeni
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh