« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ŽIVOT PIŠE DRAME

Ljubavne lekcije velikih filozofa

Čak i najveći čine pogreške, a najbolje je učiti na tuđim greškama

Denis Diderot
Denis Diderot (Wikipedia)
Više o

brak

,

Bertrand Russell

,

Lav Nikolajevič Tolstoj

,

Martin Heidegger

,

Denis Diderot

,

ljubavne lekcije

Lav Tolstoj (1828-1910)

Prije nego su on i njegova zaručnica Sophia Andreevna Behrs izrekli sudbonosno da, autor "Rata i mira", pokazao je budućoj supruzi svoje dnevnike - na dan njihovog vjenčanja. Ona je pak bila šokirana kada je dobila uvid u njegovu promiskuitetnu prošlost, koja je uključivala prostitutke, spolne bolesti, i homoerotske fantazije. "Mislim da se nikad nisam oporavila od šoka", napisala je kasnije, prisjećajući se kako je plakala cijelu ceremoniju vjenčanja.

Što smo naučili od Tolstoja: Iskrenost i povjerenje su važne komponente uspješnog braka.

Martin Heidegger (1889-1976)

Heidegger, inače oženjeni profesor, često je ulazio u afere sa studenticama. "Nikad nećeš moći biti moja, ali od sada pripadaš u moj život", napisao je svojoj 18-godišnjoj studentici Hannah Arendt nakon što su vodili ljubav u šumi blizu sveučilišta. Njegova žena nije bila jedina barijera u toj romansi - Arendt je bila židovka, dok je Heidegger simpatizirao nacizam.

Premda su prekinuli aferu nakon što joj je Heidegger pomogao da pobjegne iz zemlje 1933., Arendt ga je kasnije javno branila od kritika na njegovu nacističku prošlost. Vjerovala je kako je ona ljubav njegova života. U međuvremenu, Heidegger je ostao u braku do svoje smrti 1976.

Što smo naučili od Heideggera: Ako je oženjen, te kaže da želi ostaviti ženu zbog vas, ali mu treba vremena, najbolje je pobjeći od ovakve situacije što prije. Još bolje, niti ne upuštati se u afere s muškarcima/ženama u braku.

Denis Diderot (1713-1784)

Diderot nije mnogo zarađivao kao pisac u Francuskoj 18. stoljeća. Stoga, kada su mu prijatelji savjetovali da napusti grad, odbio je povesti i ženu sa sobom - uz objašnjenje kako je preskupo da oboje ručaju u finim restoranima. Idućih 40 godina, gospođa Diderot bila je kod kuće, jela suhi kruh te odgajala njihovu kćer, dok je muž putovao naokolo i trošio oskudnu ušteđevinu na darove za ljubavnice.

Što smo naučili od Diderota: Pokušajte bolje upoznati osobu s kojom se odlučite na brak.

Bertrand Russell (1872-1970)

U svojem djelu "Brak i moral", idealistični filozof Russell kritizirao je razvod, tvrdeći kako je to put ka raspadu zapadne civilizacije. Nakon 40 godina i 3 razvoda, ublažio je svoje poglede. "Ne znam što da mislim o braku. Možda razvod donosi manje nesreće nego bilo koji drugi sustav", zapisao je. Svoju četvrtu i posljednju suprugu oženio je kad mu je bilo 80.

Što smo naučili od Russella: Nikad ne reci nikad, a još manje osuđuj druge.


15.01.2011. 20:02:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh