« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana
MALI TRIKOVI

Mali trikovi za uspješnije kuhanje

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također "ubijaju" sol

Može se vratiti na staro...
Može se vratiti na staro... (Arhiva)
Više o

hrana

,

sol

Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili neslanog temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve, pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa - dodajte jelu limunovog soka ili octa.

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko ili jogurt jer oni također "ubijaju" sol.

Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, suhog mesa, maslina ili kapara, koji obiluju solju.

U narodu postoji još jedan savjet - kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krumpir ili jabuku, koji će upiti višak soli, i nakon kuhanja ih bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne probate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tokom cijeloga kuhanja.

Fini umaci - Nakon dodavanja vode ili temeljca juhe, variva i umake možete zgusnuti dodavanjem zaprške ili bešamel umaka.

Vino i ocat - Osim za preslana jela, ocat, vino, limun ili limeta spašavaju ručak s previše ljutih papričica ili bibera.

Fina juha - Ako vam je izletjelo previše ulja u juhu, procijedite je kroz vlažnu krpu namočenu u hladnu vodu ili ubacite koju kockicu leda pa brzo izvadite.

07.06.2020. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh