« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Mala škola zdravog života – 10. tjedan

Organska hrana kao izvor zdravlja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Joseph Puhy)
Više o

zdrava prehrana

,

zdrav život

,

organska hrana

,

vježbe za mršavljenje

,

vježbe za zdrav život

,

mala škola zdravog života

,

dijeta za mršavljenje

Biti zdrav ne znači brojati kalorije, već biti sigurni da svom tijelu dajete najbolju moguću hranu. „Za mene, odluka o organskoj hrani je sama po sebi razumljiva", kaže Jillian Michaels, fitness guru.

Odabir organske hrane siguran je način da spriječite unos toksina i pesticida putem hrane. No, to može biti i skupo, jer ne može si baš svatko priuštiti potpuno organsku prehranu. „No, budimo iskreni, ljudi kažu da si to ne mogu priuštiti a zatim odu van, kupe trač magazin i najskuplju kavu za van," kaže Jillian, „Pa zašto onda ne bi uštedjeli taj novac i kupili kvalitetnu hranu?".

Jillian objašnjava da kupovina smrznutog povrća i bobica može uštedjeti mnogo novaca, a i dalje dobivate sve vitamine i potrebne nutrijente kao da jedete svježu organsku hranu. Najvažnije je biti siguran da kupujete stvarno organsku hranu, npr. voće kojem se može oguliti koža, jer stvari koje gulite nisu toliko važne. „Potrudite se kupovati sezonsku hranu i to onu koja je uzgojena blizu vas. Svaki dolar koji uložite u zdravu hranu kasnije će se stostruko vratiti u manjim računima za liječenje."

Jillian preporučuje da detaljno pročitate deklaracije na hrani, jer je važno koliko ima sastojaka u hrani za koje ste već prije čuli. Koliko njih niste u stanju niti izgovoriti, pita se Jillian. „Iznenadili biste se brojem navedenih sastojaka koji više liče na sastojke super ljepila nego na nešto što biste vi trebali pojesti."

Vježba tjedna

Račji hod

Spustite svoje tijelo u stražnji položaj, licem prema gore, a ruke stavite sa strane. Podignite se u zrak u most. Noge vam trebaju biti savinute, a stopala ravno ispod koljena. Hodajte prema natrag i prema naprijed koliko dugo možete.

Savjeti za organsku prehranu

1. Uvijek kupujte organsko: mlijeko, meso, kavu, kruške, jabuke, paprike, celer, nektarine, jagode, višnje, špinat, grejp, mrkve, krumpire i rajčice

2. Ono što ne mora biti organsko: luk, avokado, kukuruz, ananas, mango, šparoge, kivi, kupus, patlidžan, papaja, lubenica, brokula i slatki krumpir

3. Ako ne jedete organsku hranu, obavezno operite voće ili povrće prije nego što ga narežete. Napravite svoju tekućinu za organsko ispiranje povrća: 1 žličica limunovog soka, 10 kapljica ekstrakta grejpa, 2 žličice sode bikarbone, čaša filtrirane vode i tri četvrtine čaše bijelog octa.

Piše: Petra Axlund/Metro World News
30.04.2009. 13:47:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh