« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
prehrana

FDA upozorava na štetnost Hydroxycuta

Dijetetski proizvod povezuje se s teškim oštećenjima jetre

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

hydroxycut

,

štetni dijetetski proizvodi

,

štetni nadomjestak prehrani

,

body building

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) u petak je upozorila osobe na dijeti i 'body buildere' da prestanu uzimati Hydroxycut, dobro prodavan nadomjestak prehrani, jer ga se povezuje s teškim oštećenjima jetre i najmanje jednim smrtnim slučajem.

FDA je objavio da je proizvođač tog prehrambenog nadomjestka pristao povući iz prodaje 14 proizvoda Hydroxycut, koji su se prodavali u prodavaonicama velikih trgovačkih lanaca i ljekarnama diljem SAD-a, a preko interneta i u cijelom svijetu.

Hydroxycut je oglašavan kao proizvod od prirodnih sastojaka, a prošle je godine prodano najmanje devet milijuna pakiranja tih proizvoda, navela je FDA.

Dr. Linda Katz, s FDA-ova odjela za hranu i dijetne nadomjestke, izjavila je da je FDA primila 23 izvješća o problemima s jetrom, uključujući smrt jednog 19-godišnjeg mladića na američkom Jugozapadu. Taj tinejdžer je umro 2007., no FDA-a je o njegovoj smrti obaviješten u ožujku ove godine, prenose TV mreže u SAD.

Pacijenti su imali simptome u rasponu od žutice do otkazivanja jetre. Jednom od pacijenata presađena je jetra, a drugi je stavljen na popis za transplantaciju jetre. Pacijenti su inače bili zdravi i simptomi su im počeli s uzimanjem Hydroxycuta, navodi se u izvješćima.

Kandska tvrtka Iovate Health Sciences, koja proizvodi dijetne tablete Hydroxycut, pristala je na povlačenje proizvoda iz "velikog obzira" prema korisnicima.

Dijetni nadomjestci u SAD-u nisu strogo nadzirani kao lijekovi. Proizvođači ne trebaju odobrenje FDA da su njihovi proizvodi sigurni prije nego što ih puste u prodaju.

No, FDA prati izvješća tržišta o uporabi proizvoda, a posljednjih su godina tvrtke pod strogim nadzorom, otkako je FDA saznao za probleme s njihovim proizvodima. (hina/metro-portal)

02.05.2009. 09:30:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh