« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
TINA JESENKOVIĆ

Mala škola šminkanja - 2. korak - ten

Dakle, nakon prvog koraka, vaša koža je nahranjena, meka i glatka, obrve su uredne i čiste, i sada ste spremni za aplikaciju tena i korektora! Pa krenimo prvo sa tenom.

Fotografija vijesti
Više o

TEN

,

šminkanje

,

škola šminkanja

,

Tina Jesenković

,

savršen make-up

,

tekući puder

Baza - ten - tekući puder

Svatko od nas ima svoj naziv za ovaj korak. Najčešće  je to tekući puder, iako danas ima i pudera u kremi, u sticku i u spreju. Zato je u engleskom jeziku to puno jednostavnije. To se jednostavno zove foundation, a znači osnova ili baza make upa. Kada sam iz Londona došla raditi prvi posao u Hrvatsku jako sam petljala sa tim svim terminima ali sam od  moje drage kolegice Snježane Gorup naučila da mi u poslu to zovemo ten. Pa neka tako i ostane u daljnjem tekstu.

Najvažniji dio ovog koraka je odabir boje tena. Boja se nikada ne isprobava na ruci kao što se najčešće radi. Boja kože ruke i lica mogu se drastično razlikovati u nijansi. Uvijek probajte boju na licu. Odaberite dvije ili tri nijanse koje vam se čine  dobre. Nanesite malu količinu uz rub lica, kod čeljusne kosti i razvucite prema vratu. Ako je boja „nevidljiva" znači da je to vaša boja. Ne smije biti niti tamnija ni svjetlija od vaše prirodne boje, mora se stopiti s vašim tenom.  Kada vam se učini da ste našli pravu nijansu, još je dodatno provjerite na danjem svijetlu. Halogena svjetla po dućanima znaju vrlo često zavarati. Izađite iz dućana i provjerite. Ako izlazite sa bočicom ne zaboravite se javiti prodavačici! Za mnom je jednom trčalo osiguranje!

 Ten sa žutom bazom izgledat će uvijek prirodnije nego onaj s naranđastom ili ružičastom bazom. Ružičasti tenovi funcioniraju jedino na umornim i iscrpljenim kožama s dosta sivih tonova. Takve kože ružičasti ten će oživjeti i  osvježiti.

Naravno da treba odabrati i pravu teksturu tena. Ako želite postići skroz prirodan izgled i samo lagano prekriti nedostatke, odaberite tekuću varijantu. Za jače prikrivanje odaberite kremastu varijantu. Ten u sticku je dobra varijanta jer ga se jednostavno aplicira, a tekstura mu može varirati od lagane do teže ovisno koliko ga stavite.  Sa stickom neka pripaze oni koji imaju suhu kožu jer su oni često „oil free" pa se na suhim kožama mogu perutati.

 Također odaberite ten prema vrsti kože. Za jako masnu kožu odaberite ten bez ulja (oil free), a za suhu kožu hidratantni. Ako vam je koža kombinirana bolje je da stavljate hidratantnu varijantu jer će vam uvijek biti lakše riješiti se sjaja nego razvlačiti ten bez ulja po suhoj koži.

Što se tiče nanošenja tena na lice, ne morate ga uvijek stavljati i prekrivati cijelo lice. Dovoljno je krenuti od nosa, sredine lica i lagano ga razvući prema rubovima, pogotovo za prirodne dnevne varijante.  Prekrijte one djelove koji su najčešće crvenkasti (nos, brada,čelo).

Ten se može nanositi prstima, spužvicom ili kistom.  Najprirodniji izgled postići će te ako koristite vlažnu spužvicu. Također, spužvicom (koja je obično trokutasta) lakše možete doprijeti do kutova oko nosa i oko očiju. Ako želite jače prekriti lice, za neku večernju varijantu na primjer, ten nanesite kistom.

 Ne zaboravite ten uvijek razvući u rubove kose i u vrat! Ne želim vidjeti najstrašniju stvar, a to je ona grozna crta od pudera na rubu lica!

Sve nepravilnosti koje ne prekrije ten (crvenilo, pigmentacija, prištići) prekrit ćemo korektorom, a o tome sljedeći puta.

Do tada, krenite u potragu za vašim idealnim tenom!

Tina Jesenković završila je Make up Design u Westminister Collegeu u Londonu 1996. U Londonu radi kao Make up artist na nekoliko reklama i kratkih filmova. Tri je godine radi za Bobbi Brown i vodi njihov Make up Studio u Harrodsu i razne make up radionice i tečajeve. Radila je na nekoliko London Fashion Week i Mobo Awards te nekoliko kazališnih predstava. Paralelno radi i u Hrvatskoj na reklamama i filmovima kao što su: 3 Muškarca Melite Zganjer, Crna kronika ili Dan žena, Ne dao bog većeg zla, Ispod crte, Snivaj zlato moje, Neke druge priče te na kratkim filmovima Tri ljubavne priče, Pod vedrim nebom, Bastion, Planktoni i serijma Bumerang, Cimmer fraj, Operacija Kajman, Dome slatki dome i Odmori se zaslužio si. Godine 2009. otvara Kimijan Beauty & Make up Studio gdje se održava Mala škola šminkanja srijedom i petkom od 18. sati. Tinu Jesenković možete kontaktirati na mob: 091 33 66 611


Piše: Tina Jesenković
29.01.2011. 11:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    antonela nela nelica
    29.01.2011. 14:24
    presavrsenoo..awww:)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh