« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
KOMENTAR

Mađarska je zaslužila crveni karton

Velikom većinom je Europski parlament glasovao za pokretanje postupka protiv nacionalističke vlade Viktora Orbana. Bilo je i vrijeme. Ali nije sigurno da će postupak uspjeti, smatra Bernd Riegert

Službena Budimpešta u problemima...
Službena Budimpešta u problemima... (Wikipedia)
Više o

EU

,

Mađarska

,

pravo glasa

Načelo da članica Europske unije mora biti pravna država s neovisnim pravosuđem, slobodnim medijima i slobodnom znanošću, ne smije biti dovođeno u pitanje. To bi svakom realnom političaru u Europskoj uniji moralo biti po sebi razumljivo. Da se Europski parlament osjeća prisiljenim dati provjeriti je li pravna država u Mađarskoj u ozbiljnoj opasnosti, već je po sebi šokantno. To bi trebalo biti posljednje upozorenje mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, snažna politička pljuska. Problem je, međutim, što je Mađarska u međuvremenu toliko otišla na nacionalističku liniju da će ovaj potez Europskog parlamenta autokratu s Dunava zacijelo kod kuće više koristiti nego štetiti.

Orban se može predstavljati kao žrtva birokrata i euro-fanatika u Bruxellesu. On može okupljati saveznike, i dalje se voziti na zastrašujuće visokom valu desnog populizma u EU-u. Vlade u Poljskoj, Češkoj, Italiji i djelomice Austriji pripadaju njegovom taboru. Desno-populističke stranke u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj, pa i Njemačkoj, podržat će pogrešno usmjerenu borbu Mađara za nacionalni ponos. U idućem sazivu Europskog parlamenta od lipnja 2019. ove snage neprijateljski nastrojene prema EU-u mogle bi stvoriti velik i snažan zastupnički klub i nanijeti puno štete.

Novac iz EU-a najviše koristi Orbanovoj obitelji

Pa ipak, bilo je krajnje vrijeme za pokretanje postupka prema Članku 7 Osnovnog ugovora EU-a protiv Mađarske. Ostale članice EU-a ne mogu dopustiti da mađarska vlada krši temeljna prava, a uz to pruža ruku i dobiva znatne svote subvencija iz EU-a. To treba shvatiti doslovce, jer obitelj Viktora Orbana sa svojim tvrtkama je glavni korisnik subvencija EU-a. Taj sustav, koji je po mišljenju Europskog parlamenta Orban perfekcionirao, zove se nepotizam. On već odavno djeluje prema načelu "jedna država, jedan narod, jedan Orban".

Odluka Parlamenta je dakle bila ispravna i bilo je vrijeme za nju. Kršćansko-demokratski zastupnički klub, kojem pripada i Orbanova stranka Fidesz, kao i njemački CDU i CSU, mora sad konačno izbaciti toga Mađara. Predugo je osobito bavarski CSU stajao uz navodni uzor Viktora Orbana.

Postupak prema Članku 7 je dugotrajan i ishod otvoren. Kod drugog koraka Mađarska i Poljska se mogu vetom međusobno zaštititi od sankcija. Članice Europske unije su dosad izbjegavale postupke protiv jedne od njih. Promjena ponašanja se zacijelo može postići jedino uskraćivanjem novca. Paralelno s postupkom prema Članku 7 će se voditi i pregovori o proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. Tu se i za Mađarsku i za Poljsku zacijelo radi o milijardama eura koje bi ubuduće trebale biti uvjetovane poštivanjem načela pravne države. To je pravo sredstvo za zaustavljanje ponosnih nacionalista s njihovim dvojbenim tezama.Za Europsku uniju i njezino jedinstvo je još jedan kazneni postupak loša vijest. Nakon Poljske sad je i Mađarska izvrgnuta ruglu. Već dvije zemlje su pod jakom sumnjom da sustavno krše pravila EU-a. To ugrožava bit EU-a. Pojačava se jaz između starih članica na zapadu i novih na istoku EU-a, tim više što jača dojam da bi i u Rumunjskoj mogla biti u pitanje dovedena načela pravne države. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru o stanju EU-a je rekao da treba djelovati na pomirenju, a ne razdvajanju. Ali, kako bi to trebalo funkcionirati s tvrdoglavim Orbanom u Mađarskoj i stranačkim vođom Kaczynskim u Poljskoj?

Još teža je Italija

Opasnost prijeti, međutim, i od populista i nacionalista u Italiji. Još teže će vjerojatno biti urazumiti desno-radikalnog talijanskom ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija. Salvini ne djeluje protiv pravne države tako nezgrapno kao Orban, a osim toga Italija više uplaćuje u proračun EU-a nego što iz njega dobiva. Prijetnjom uskraćivanjem novca na Italiju se zacijelo ne može utjecati. Ali, može se dogoditi da mađarski populist i talijanski desni radikal dobro surađuju i međusobno se štite. Obojica imaju potencijal da siju razdor u Europskoj uniji, da ju blokiraju i bitno mijenjaju.

Postupak prema Članku 7 je politički hitac upozorenja. Ali, on ne može nadomjestiti prijepor s političkim idejama desnih populista. Na kraju birači u Poljskoj, Mađarskoj ili Italiji moraju biti uvjereni da se oslobode svojih opasnih vlada, dok još imaju izbora.

Piše: Bernd Riegert/DW
14.09.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh