« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ISPROBAJTE

Low FODMAP dijeta - novi hit

Low FODMAP dijeta nije pretjerano zahtjevna, ne skida puno kilograma no zato vas rješava nadutosti i ostalih probavnih smetnji

Sjajna dijeta za probavne probleme
Sjajna dijeta za probavne probleme (Shutterstock)
Više o

dijeta

,

najbolje dijete

,

FODMAP

Low FODMAP dijeta novi je hit na zahtjevnom tržištu dijeta, a iako nema veliki učinak na gubitak viška kilograma, može vam itekako pomoći ublažavanjem nadutosti, proljeva i ostalih probavnih smetnji. 

Inače, FODMAP je akronim za Fermentable (fermentirajući), Oligosaccharides (oligosaharidi), Disaccharides (disaharidi), Monosaccharides (monosaharidi), And (i), Polyols (polioli), a koncipirana je tako da brani unos namirnica s visokim udjelom ovih spojeva.

Cilj dijete je ublažiti simptome izbjegavajući ugljikohidrate koji nakupljaju vodu u stolici, a preporučuje se savjetovanje s nutricionistom ili liječnikom prije kretanja na ovu dijetu. 

Što izbjegavati

Fruktani - šparoga, cikla, brokula, prokulice, kupus, patlidžan, komorač, češnjak, poriluk, luk, vlašac, pšenica, raž, velika količina kruha, krekera, keksa, kus-kusa ili tjestenine, cikorija, maslačak, inulin

Fruktoza (u velikim količinama) - jabuka, mango, kruška, lubenica, voće u limenkama, voćni sokovi, velike porcije voća

Galaktoza - zapečene grahorice, slanutak, grah, leća

Laktoza - kravlje, kozje i ovčje mlijeko, sladoled, jogurt, kremasti sirevi   

Polioli - jabuka, marelica, avokado, višnja, lychee, nektarina, breskva, kruška, šljiva, suha šljiva, lubenica, cvjetača, zelena paprika, gljiva, kukuruz, zaslađivači (sorbitol, manitol, isomalt, maltitol, xylitol

Što jesti na Low FODMAP dijeti? 

Bilje - bosiljak, chili, korijandar, mažuran, menta, origano, peršin, ružmarin, timijan

Mliječni proizvodi - mlijeko bez laktoze, sojino mlijeko, zobeno mlijeko, rižino mlijeko, tvrdi sirevi, brie, camembert, jogurt bez laktoze, umjesto maslaca koristiti maslinovo ulje 

Povrće - artičoka, mrkva, celer, endivija, krastavac, salata, zeleno lisnato povrće, bundeva, špinat, maslina, pastrnak, krumpir, žuta paprika, tikvica, batat  

Voće - banana, borovnica, dinja, brusnica, grožđe, grejp, kivi, limun, limeta, mandarina, naranča, marakuja, malina, jagoda 

Žitarice - kruh bez glutena ili žitarice bez glutena, riža, zob, palenta, psyllium, kvinoja, tapioka 

Režim prehrane

Tijekom 3 do 4 tjedna potrebno je jesti samo dozvoljene namirnice, a zatim postupno dodavati i ostalu hranu, te pritom obratiti pozornost na pojavu simptoma. Hrana koja uzrokuje probavne smetnje je ona koju treba izbjegavati. Vrlo važno je i dobro rasporediti obroke, kako bi probava radila što bolje. Između svakog jela napravi pauzu od 3-4 sata. 

12.08.2015. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh