« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GLAD ZA BAKTERIJAMA

Lov na zlatni stafilokok, leukociti u akciji

POGLEDAJTE VIDEO: Kad dođe do infekcije, neutrofili su prva linija obrane u organizmu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube - Screenshot)
Više o

bakterije

,

imunološki sustav

,

zlatni stafilokok

,

leukociti

,

neutrofili

,

bijela krvna zrnca

Vjerojatno se nikada niste zapitali kako to iuistinu zgleda kad vam se organizam brani od bakterija, virusa i sličnih pošasti.

Zahvaljujući YouTubeu i pokojnom profesoru medicine sa sveučilišta Vanderbilt Davidu Rogersu, danas imamo priliku svojim očima uvjeriti se u fantastičnost našeg imunološkog sustava. Naime, na videu koji datira iz 50-ih godina prošloga stoljeća prikazan je lov na bakteriju zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus).

Zlatni stafilokok je bakterija uzrokuje kožne infekcije, primjerice potkožne čireve, no i opasnije bolesti poput upale pluća ili stafilokokne sepse. Zlatni stafilokok je bakterija koja se normalno nalazi na koži i u nosu zdravih osoba.

Neutrofili su leukociti (bijela krvna zrnca) koji štite organizam od bakterijske ili gljivične infekcije kao i drugih sitnih izazivača upalnih procesa. Oni uglavnom predstavljaju prvi odgovor organizma na infekcije.

U videu stafilokok se vidi kao malena crna flekica dok su crvena krvna zrnca velike okrugle mase. Neutrofili su providne mase koje se kreću u međuprostoru i love bakterije.

Iako je video star preko 50 godina, još uvijek predstavlja pravi mini znanstveni klasik. Uvjerite se i sami u to:

18.02.2010. 15:17:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh