« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ANDREW EVANS:

Vlakovi i avioni još uvijek su sigurniji od automobila

Profesor upravljanja prometnim rizikom napominje da su željezničke nesreće obično posljedica loše signalizacije i pogrešaka vozača

(Jessica Carleson/MWN)
Više o

željeznička nesreća

,

vlak

,

Andrew Evans

,

vlak Belgija

Dva vlaka u Belgiji sudarila su se u ponedjeljak, 15. veljače. U nesreći je poginulo 20 ljudi. 

Iako se nesreća dogodila u snježnim uvjetima, nije vjerojatno da su je uzrokovali vremenaki uvjeti, kaže Andrew Evans, profesor upravljanja prometnim rizikom na Imperial Collegeu u Londonu.

''Izrazito rijetko je vrijeme faktor u nesrećama vlakova. Sudari vlakova su prilično česti, ali obično su posljedica loše signalizacije i pogrešaka vozača'', kaže prof. Evans.

Prije 12 godina u željezničkoj nesreći u nizozemskom Enschedeu poginula je 101 osoba; dvije godine kasnije požar u austrijskom tunelu ubio je 155 putnika vlaka. Prošle godine zabilježene su 33 željezničke nesreće diljem svijeta. Među njima su ona u washingtonskoj podzemnoj željeznici u kojoj je poginulo devetero ljudi, kao i sudar vlaka i školskog autobusa u Slovačkoj u kojem je smrtno stradalo 12 osoba.

''Ali u posljednja tri desetljeća željeznička sigurnost u razvijenim zemljama se ravnomjerno poboljšava. Poboljšanja su zapravo mjere zaštite od ljudskih pogrešaka. Na primjer, ako bi vozač trebao stati, a on ne stane, sada postoje sustavi koji će ionako zaustaviti vlak'', napominje Evans.

Golema većina željezničkih nesreća tijekom posljednjih 50 godina dogodila se u zemljama u razvoju. 2002. godine je gotovo 230 ljudi poginulo kad je požar zahvatio egipatski vlak; iste godine je poginuo 281 Tanzanijac kad su se pokvarile kočnice vlaka, zbog čega se sjurio niz brdo.

Ipak, putovanje vlakom, kao i avionom, ostaje sigurnije od bilo kojeg drugog oblika prijevoza. Kako kaže prof. Evans, ''vožnja automobilom, hodanje i vožnja biciklom opasnije su od putovanja vlakom.''

''Ali ako ste zbilja zabrinuti zbog vaše sigurnosti u vlaku, odaberite sjedalo u jednom od srednjih vagona. Najgore mjesto u vlaku je u stražnjem dijelu'', savjetuje Evans.

Piše: Elisabeth Braw/Metro World News
18.02.2010. 18:35:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh