« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
SAVJETI

Loše držanje uništava vam zdravlje

Što sve može poći u krivom smjeru ako se loše držite? Puno toga, tako da stvarno vrijedi pročitati članak i poraditi na svom držanju

Malo vježbe napravit će čuda
Malo vježbe napravit će čuda (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

držanje tijela

,

položaj tijela

,

loše držanje

Loše držanje jedna je od bolesti modernog doba uzrokovana sjedilačkim načinom života koja zapravo ima priličan utjecaj na naše zdravlje, i to u segmentima na koje nikad ne biste pomislili.

Primjerice, sjedenje u zgrčenom položaju usporava probavu jer su unutarnji organi previše skupljeni. Kad već primjetite da imate taj problem, kasno je za kajanje i treba se baciti na vježbanje, a naročito je učinkovita joga.

Loše držanje i pogrbljeno hodanje uzrokuje razne probleme, a između ostalih su to niže razine energije i pojačan osjećaj depresije, pokazala su istraživanja provedena na Sveučilištu San Francisco. Potrudite se hodati uspravno, a evo i mali trik: zamislite da imate baterijsku lampu točno na sredini grudi. Vaš je cilj, bez obzira da li sjedite ili hodate, da vam svjetlo uvijek bude usmjereno ravno naprijed. Pokušajte, zabavno je i korisno.

Ako se loše držite, izgledat ćete deblje, pa za početak pokušajte što više posla obaviti u stojećem položaju, jer sjedenje pomaže razvoj lošeg držanja, pogotovo ako ste stalno na računalu. Uz to, svaki sat pogrbljenog ležanja pred televizorom smanjuje očekivano trajanje života za nevjerojatnih 21.8 minuta, a duže sjedenje ujedno udvostručava rizik za dobivanje dijabetesa, a za 147 posto diže rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Vjerujemo da je ovo dovoljno da vas potakne na vježbanje i ispravljanje lošeg držanja. 

11.02.2014. 11:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh