Metro-portal.hr

objavljeno 11.02.2014. 11:40:00
SAVJETI

Loše držanje uništava vam zdravlje

Što sve može poći u krivom smjeru ako se loše držite? Puno toga, tako da stvarno vrijedi pročitati članak i poraditi na svom držanju

Malo vježbe napravit će čuda
Malo vježbe napravit će čuda (DeviantArt)

Loše držanje jedna je od bolesti modernog doba uzrokovana sjedilačkim načinom života koja zapravo ima priličan utjecaj na naše zdravlje, i to u segmentima na koje nikad ne biste pomislili.

Primjerice, sjedenje u zgrčenom položaju usporava probavu jer su unutarnji organi previše skupljeni. Kad već primjetite da imate taj problem, kasno je za kajanje i treba se baciti na vježbanje, a naročito je učinkovita joga.

Loše držanje i pogrbljeno hodanje uzrokuje razne probleme, a između ostalih su to niže razine energije i pojačan osjećaj depresije, pokazala su istraživanja provedena na Sveučilištu San Francisco. Potrudite se hodati uspravno, a evo i mali trik: zamislite da imate baterijsku lampu točno na sredini grudi. Vaš je cilj, bez obzira da li sjedite ili hodate, da vam svjetlo uvijek bude usmjereno ravno naprijed. Pokušajte, zabavno je i korisno.

Ako se loše držite, izgledat ćete deblje, pa za početak pokušajte što više posla obaviti u stojećem položaju, jer sjedenje pomaže razvoj lošeg držanja, pogotovo ako ste stalno na računalu. Uz to, svaki sat pogrbljenog ležanja pred televizorom smanjuje očekivano trajanje života za nevjerojatnih 21.8 minuta, a duže sjedenje ujedno udvostručava rizik za dobivanje dijabetesa, a za 147 posto diže rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Vjerujemo da je ovo dovoljno da vas potakne na vježbanje i ispravljanje lošeg držanja. 

11.02.2014. 11:40:00
http://metro-portal.hr/lose-drzanje-unistava-vam-zdravlje/83223/