« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
PRIPAZITE

Loš san pojačava stres

Identificirana je nova funkciju dubokog sna - ona koja smanjuje anksioznost tijekom noći na način da reorganizira veze u mozgu

Stres je još jači...
Stres je još jači... (Arhiva)
Više o

nesanica

,

stres

,

san

Niz problema povezanih s nekvalitetnim snom može za trećinu povećati razinu emocionalnog stresa kod pojedinca, rezultati su nove studije znanstvenika s kalifornijskog Berkeleya. 

Oni su nedavno proveli istraživanje kojim su željeli ustanoviti na koji način nekvalitetan i loš san može utjecati na mentalno stanje neke osobe

Za vrijeme studije ispitano je gotovo 330 osoba u dobi između 18 i 50 godina, a njezini su rezultati objavljeni u stručnome časopisu "Nature Human Behavior".

Znanstvenici su ustanovili da, nakon nekvalitetnog sna tijekom noći, medijalni prefrontalni korteks u mozgu ispitanika, koji pridonosi ublažavanju tjeskobe, ne funkcionira onako kako bi trebao. Istodobno su otkrili da su "dublji" emocionalni centri mozga pretjerano aktivni.

Rezultati su replicirani u drugom istraživanju u kojem je sudjelovalo 30 ispitanika u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Istodobno je provedena i online studija kojom se mjerila kvaliteta sna i razina tjeskobe kod 280 mladih ljudi i osoba srednje životne dobi u razdoblju od četiri dana.

Pokazalo se da nekvalitetan san može povećati razinu emocionalnog stresa kod nekih osoba za čak 30 posto.

Profesor Matthew Walker, jedan od autora studije, kazao je da su njegovi kolege uspjeli identificirati novu funkciju dubokog sna, onu koja smanjuje anksioznost tijekom noći na način da reorganizira veze u mozgu.

Što reći osim - poradite malo na svom spavanju!

28.12.2019. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh