« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Što rade mladi? Sjede...

Kod svakog petog adolescenta nije evidentirana nikakva fizčka aktivnost koja je, poznato je dobra za socijalno, fizičko i mentalno zdravlje

Omiljena zabava...
Omiljena zabava... (Arhiva)
Više o

mladi

,

sjedenje

Svaki peti tinejdžer ili više od 80 posto mladih u dobi od 11 do 17 godina nedovoljno se bavi fizičkom aktivnošću, čime ugrožavaju svoje zdravlje i povećavaju izglede za razvoj pretilosti i kardiovaskularnih bolesti, upozorila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Studija je, na temelju podataka prikupljenih među 1,6 milijuna tinejdžera iz 146 zemalja svijeta otkrila da se više od 80 posto adolescenata u dobi između 11 i 17 godina ne pridržava preporuke WHO-a da se bar sat vremena dnevno bavi nekom umjerenom fizčkom aktivnošću. 

"Kod svakog petog adolescenta nije evidentirana nikakva fizčka aktivnost koja je, poznato je dobra za socijalno, fizičko i mentalno zdravlje", upozorava Fiona Bull, stručnjakinja na području aktivnosti i zdravlja te suautorica studije.

Ona poziva kreatore politika iz cijelog svijeta da "odmah djeluju na dobrobit zdravlja sadašnjih i budućih mladih generacija".

Po rezultatima studije djevojčice su manje aktivne od dječaka.

Istraživanje je pokazalo da se 85 posto djevojčica i 78 posto dječaka obuhvaćenih istraživanjem ne bavi svakodnevno tjelovježbom.

Studija je usporedila recentne podatke s onima o fizičkoj aktivnosti adolescenata koji su osnovnu i srednju školu pohađali između 2001. i 2016. godine. Autori kažu da se od tada ništa nije izmijenilo.

Leanne Riley, stručnjakinja WHO-a za nezarazne bolesti i suautorica studije kaže da je sjedilački način života dijelom posljedica brzog širenja digitalne tehnologije što znači da mladi ljudi više vremena provode pred svojim kompjutorima, pametnim telefonima ili tabletima.

"Elektronička revolucija promijenila je, čini se, obrasce ponašanja i fizičke aktivnosti adolescenata. Potiče ih da više vremena provode sjedeći, da budu manje aktivni, da se češće voze automobilima ili ostalim prijevoznim sredstvima, da rjeđe hodaju i općenito da budu manje fizički aktivni", rekla je na konferenciji za novinare. 

Po podacima WHO-a u postotcima se broj tinejdžera koji se nisu pridržavali smjernica te zdravstvene organizacije kretao u rasponu od 66 posto u Bangladešu do 94 posto u Južnoj Koreji.

28.12.2019. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh