« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
TVRD ORAH

London: Zbog štrajka metroa 3,5 milijuna ljudi mora naći alternativu

Zbog najave otkaza 10.000 zaposlenika metora ide u štrajk, a Londončani će se morati snaći drugim sredstvima javnog prijevoza

london metro štrajk
london metro štrajk (Wikipedia)
Više o

Boris Johnson

,

londonska podzemna željeznica

,

Sanader suđenje

,

SP Južna Koreja

U ponedjeljak poslijepodne trebao bi početi prvi štrajk zaposlenika londonske podzemne željeznice nakon više od godinu dana. Stanovnicima Londona će tijekom štrajka na raspolaganju biti autobusi, dopunske brodske veze po Temzi, dijeljenje građanima planova s ucrtanim najkraćim pješačkim rutama, zajedničko unajmljivanje taksija i, dakako, bicikli.

Oko 10 tisuća zaposlenika podzemne željeznice sindikati su pozvali na cjelodnevan štrajk od ponedjeljka u 17 sati po lokalnom vremenu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog najavljenog ukidanja 800 radnih mjesta, većinom na šalterima za prodaju karata.

RMT i TSSSA, dva sindikata željezničara i zaposlenika u javnom prijevozu, pozvali su koncem kolovoza radnike u podzemnoj željeznici na prvi 24-satni štrajk nakon kojega se još planiraju obustave rada 3. listopada, 2. studenoga i 28. prosinca.

>> London najprljavija, najskuplja i najprivlačnija turistička destinacija

"Londončani su tvrd orah i siguran sam da nas štrajk podzemne željeznice neće spriječiti da putujemo", rekao je konzervativni londonski gradonačelnik Boris Johnson koji je uveo sustav besplatne uporabe bicikala po uzoru na pariški "velib". "Borisovi bicikli", kako ih nazivaju mediji, radit će punom parom tijekom štrajka, predviđaju gradske vlasti.

Londonska trgovačka i industrijska komora procjenjuje da će svaki dan štrajka podzemne željeznice stajati britansku prijestolnicu 48 milijuna funta (420 milijuna kuna).

Metroom se svaki dan služi 3,5 milijuna ljudi. Štrajkovi u podzemnoj su rijetki, a prošli se dogodio u lipnju 2009. i bio je prvi nakon pet godina. (hina/metro-portal)

06.09.2010. 14:08:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh