« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NAJSTARIJA PODZEMNA

London: Štrajk metroa stajat će 48 milijuna funta

Milijuni Londončana danas su zbog štrajka podzemne željeznice kasnili na posao, a ovaj štrajk je tek prvi u nizu od nekoliko najavljenih

london metro štrajk
london metro štrajk (Getty Images)
Više o

londonska podzemna željeznica

,

Sanader suđenje

,

SP Južna Koreja

,

Stančićev trg

,

Korzo

,

program Špancirfesta

Veliki zastoji i kašnjenja za milijune Londončana - posljedica je to štrajka zaposlenika podzemne željeznice.

Vozači, radnici na održavanju i osoblje postaja metroa pridružili su se 24-satnom štrajku koji su organizirali sindikati kako bi prosvjedovali protiv plana o smanjivanju broja radnih mjesta. U sklopu modernizacije i smanjivanja troškova uprava tvrtke TfL namjerava otpustiti 800 ljudi, uglavnom prodavača karata i djelatnika na postajama.

Budući da je promet na većini linija u utorak otkazan, TfL je pozvao putnike da potraže druge oblike prijevoza. Mnogi su se Londonci vozili biciklima ili pješačili do posla, a neki su ostali i kod kuće. Svaki se dan londonskom podzemnom željeznicom, najstarijom na svijetu, koristi više od 3,5 milijuna putnika.

london metro štrajk

Dodano je 100 izvanrednih autobusnih linija, a pojačan je i promet brodovima po Temzi. Čelnik moćnog sindikata RMT-a ispričao se putnicima zbog "neugodnosti", a glasnogovornik TfL-a rekao je da "grad ipak nije paraliziran".

Ovi su štrajkovi tek prvi u nizu koji najavljuju sindikati. Pomoćne službe ponovno bi trebale biti u štrajku 2. listopada te 1. i 27. studenoga, a novi 24-satni zajednički prekidi rada članova RMT-a i TSSA najavljeni su za 3. listopada te za 2. i 28. studenoga.

Londonska trgovačka i industrijska komora procjenjuje da će svaki dan štrajka podzemne željeznice stajati britansku prijestolnicu 48 milijuna funta (420 milijuna kuna). (hina/metro-portal)

07.09.2010. 12:08:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh