« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MIROVINSKA REFORMA

Štrajk paralizirao Francusku

Francuska vlada želi pomaknuti najnižu granicu za umirovljenje sa 60 na 62 godine, pa štrajkaju zaposlenici u mnogim sektorima

francuska štrajk
francuska štrajk (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Troll face

Francuska paralizirana mnogim štrajkovima, ponajviše u javnom prijevozu i obrazovanju, čime sindikati žele više od dva milijuna ljudi uključiti u borbu protiv pomicanja najniže dobne granice za umirovljenje sa 60 na 62 godine. Na štrajk su pozvani zaposleni u javnoj upravi, medijima, industriji, bankama i poštanskim uredima, ali najviše su pogođeni svi oblici javnog prijevoza.

Štrajk je počeo u ponedjeljak kasno navečer kada su otkazani svi noćni vlakovi u domaćem i međunarodnom prometu, a u utorak je otkazano oko 40 posto svih brzih vlakova (TGV). No, štrajkom je manje pogođen promet u podzemnoj željeznici u Parizu, javlja njemačka agencija dpa.

U zračnom prijevozu otkazano je 25 posto letova iz dviju glavnih pariških zračnih luka - Charles de Gaulle i Orly. Iz zračne luke u Lyonu otkazano je 10 posto letova, a u Bordeauxu ne funkcionira 40 posto gradskih i međugradskih autobusnih i željezničkih veza.

Kad je riječ o obrazovanju, više od 30 posto nastavnika pozvano je da se odazove štrajku u osnovnim školama, piše agencija AFP. U mnogim školama nastava je skraćena ili potpuno otkazana.

Bez obzira na opseg štrajkova i prosvjeda, ne očekuje se da će francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odustati od nakane da najniži dobnu granicu za umirovljenje pomakne sa 60 na 62 godine, a za punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Najveći prosvjedi najavljeni su za utorak poslijepodne, zadnji dan mobilizacije radnika protiv reforme. Najavljeno je 190 manifestacija u više stotina gradova i gradića diljem Francuske.

"Dan akcije" treći se put ove godine održava s istom temom, a poklapa se s početkom rasprave u parlamentu o mirovinskoj reformi za koju vlada želi da bude prihvaćena u listopadu.

Prosvjed koji je održan 24. lipnja, po policijskim podacima privukao je 800.000 ljudi, a po podacima sindikata dva milijuna ljudi, podsjeća AFP. Ankete su pokazale da 70 posto Francuza podupire prosvjede.

No, Sarkozy reformu namjerava provesti pod svaku cijenu i voljan je pristati samo na jedan ustupak - proširiti popis zanimanja koja će zbog lošeg djelovaja na zdravlje radnika biti izuzeta iz reforme.

No, ni sindikati se ne predaju. Tako čelnik moćnog sindikata GCT-a Bernard Thibault najavljuje radikalnije prosvjede. "Ako nas vlada sada ne posluša, slijede novi prosvjedi i tada ništa nije isključeno", rekao je za Radio "Europe 1". (hina/metro-portal)

07.09.2010. 13:28:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh