« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
HRVATSKO DOBRO

Ljelje iz Gorjana u tradicionalnom ophodu

Legenda kaže kako su seoske žene svoje muževe, očeve i braću iz sela od Turaka oslobodile preobukavši se u muškarce

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

UNESCO

,

kulturna baština

,

besplatne ulaznice

U Gorjanima pokraj Đakova, za svetkovinu Duhova, organiziran je danas tradicionalni proljetni ophod ljelja, drevni običaj ovog kraja koji je proglašen zaštićenim dobrom hrvatske nematerijalne kulturne baštine na listi UNESCO-a.

Običaj potječe iz vremena kada su ovo područje zaposjeli Turci. Legenda kaže kako su seoske žene svoje muževe, očeve, braću i druge mušakrce iz sela od Turaka oslobodile preobukavši se u muškarce. Tako odjevene, s kosama i drugim poljoprivrednim alatkama u rukama, žene su, vičući, zavarale turske osvajače da su duhovi, pa su Turci u strahu oslobodili seoske muškarce.

Na toj legendi počiva i bogato narodno ruho te folklor tog običaja; ljelje se oblače u kićenu narodnu nošnju, karakterističnu po visokim, muškim, bogato kićenim kapama, a nose se i sablje u rukama. Proljetni ophod ljelja, koji je UNESCO proglasio zaštićenim dobrom nematerijalne kulturne baštine, u zadnjih je šest godina obnovilo gorjansko Kulturno umjetničko društvo "Gorjanac". U ophodu ljelje obilaze kuće po mjestu, i to one čiji im vlasnik poželi dobrodošlicu širom otvorenim ulaznim vratima.

S ophodom ljelja gorjanski KUD "Gorjanac" je taj običaj prije tri godine prezentirao i na Međunarodnom festivalu nematerijalne baštine u glavnom gradu Japana, gostujući, uz Bangladeš, kao jedini neazijski predstavnik. U ovogodišnjem ophodu ljelje su obišle šest gorjanskih domova, a današnji je ophod dio dvodnevne folklorne priredbe "Legenda o ljeljama", koja se u Gorjanima održava jučer i danas pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Hrvatske turističke zajednice. (hina/metro-portal)

23.05.2010. 17:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh