« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
KUDA PLOVI OVAJ BROD?

Lisabonski summit odredit će smjer kretanja NATO-a u 21. stoljeću

Sjedinjene Države žele oživjeti Vijeće NATO-Rusija, a na summitu će se, pored toga, raspravljati i o Kosovu i Afganistanu; najdelikatnija tema bit će reforme o punjenju proračuna Saveza

Michele Flournoy
Michele Flournoy (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

NATO

,

Afganistan

,

Pentagon

,

sjeverni plinovod

NATO-ov plan za 21. stoljeće i njegova misija u Afganistanu bit će glavne teme razgovora na godišnjem summitu Saveza u Lisabonu, u studenome, najavila je u utorak politička podtajnica američkog ministarstva obrane Michele Flournoy.

Flournoy je izjavila da će se "na stolu" summita naći pitanja "revitaliziranja Saveza za 21. stoljeće i uspjeha Saveza u Afganistanu", gdje je sada gotovo 150,000 vojnika od čega 45,000 neameričkih, priopćio je Pentagon. Također je najavila raspravu o misiji NATO-a na Kosovu i obuci tamošnjih lokalnih snaga sigurnosti, te raspravu o sustavu obrane od projektila u Europi. Čelnici rade na novom strateškom konceptu NATO-a koji treba treba unijeti prve promjene u strategiju Saveza od 1999., a Washington također željeli vidjeti neke promjene u infrastrukturi i organizaciji Saveza.

"Imamo čitav niz prijedloga reforme glede zapovjedne strukture, NATO-ovih agencija i institucija, NATO-ovih odbora i financijskih reforma", objasnila je podtajnica.

Flournoy je rekla kako vjeruje da poticaj za reforme daju mnogi u Europi pozivajući na smanjenje potrošnje zbog svjetske gospodarske situacije. To postavlja pozornicu za organizacijske promjene koje odgovaraju operativnoj evoluciji NATO-a. Gospodarski i operativni imperativi traže od čelnika NATO-a preustroj zapovjedne strukture, te učinkovitije i djelotvornije trošenje resursa Saveza. Među tim su promjenama, po njezinim riječima, smanjenje broja odbora NATO-a s više od 400 na manje od 200, koje je predložio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, moguće objedinjenje sadašnjih 14 agencija u tri i druge mjere.

Najavila je i da se nakon dugo vremena "oprezno" raspravlja o reformama u zajedničkom financiranju proračuna za NATO.

Sjedinjene Države također žele oživjeti Vijeće NATO-Rusija, rekla je Flournoy, ističući kako je napredak danas moguć u svjetlu tekućih američko-ruskih odnosa. "NATO i Rusija mogu raditi zajedno na mnogim područjima, kao što su napori u Afganistanu, borba protiv terorizma, obrana od balističkih projektila i borba protiv pirata", kazala je. Po njezinim će se riječima, lisabonski razgovori o Afganistanu usredotočiti na ključne točke za napredak i održavanje kohezije misije ISAF-a. Problemi i nedostaci još uvijek postoje, a nedostatak instruktora i mentorskih timova su najistaknutiji među njima, posebno u obuci afganistanske policije.

Potreba za policijskim instruktorima usporava proces osposobljavanja afganistanskih snaga sigurnosti, u kojem policija još uvijek znatno zaostaje za vojskom, kazala je. Govoreći o raspravi o Kosovu na summitu, kazala je da "SAD naglasak stavlja na obuku lokalnih snaga sigurnosti, kako bi na kraju mogle preuzeti vodeću ulogu u održavanju sigurnosti". Proturaketna obrana još je jedan prioritet za NATO u Lisabonu, a SAD se nada da će Savez prihvatiti tu obranu kao misiju. NATO-a bi trebao pridonijeti sustavu zapovijedanja i nadzora, a pojedine zemlje pridonosile bi na različite načine, rekla Flournay. Obrana od projektila usredotočit će se na prijetnje iz Irana i ni na koji način neće biti usmjerena na Rusiju, naglasila je politička podtajnica Pentagona, dodajući kako se američki dužnosnici nadaju da i Rusija prihvaća taj sustav, i smatraju kako bi uključenje ruskih radara bilo osobito korisno. (hina/metro-portal)

14.09.2010. 21:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh