« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
ODGOVORIO NA KRITIKE

Linić HDZ-u: Ovo nije harač, već borba za gospodarstvo

Bivše HDZ-ove vlade Linić je prozvao da uopće nisu prepoznale ekonomsku krizu, zbog čega je zaustavljen razvoj, posljedica čega je i 130 tisuća manje zaposlenih u realnom sektoru

Fotografija vijesti
Više o

Jadranka Kosor

,

Slavko Linić

,

harač

,

Kukuriku koalicija

Za razliku od harača kojeg je svojevremeno uvela HDZ-ova vlada, s osnova poreznih zakona prihodi u proračunu neće rasti ovim promjenama poreznog paketa, odgovorio je ministar financija Slavko Linić na prozivke HDZ-ovih zastupnika.

"S osnova poreznih zakona prihodi u proračunu ne rastu i to je bitna razlika od 1-postotnog rasta ili 'harača' kako je moj kolega Šuker rekao", rekao je Linić.

Za razliku od ove vlade, naglasio je, ona HDZ-ova je uvođenjem tzv. kriznog poreza, koji je tadašnja oporba nazvala "harač", to svrstala u prihodovnu stranu i time podigla rashode koje, rekao je, nije kontrolirala.

"Kada predlažete paket poreza koji ide u prihodovnu stranu, a onda dižete rashode, ne kontrolirate rashode, povećavate deficite pa pređete i 15 milijardi kuna deficita, onda to nije razumno, onda to nije vođenje gospodarske politike. Onda to nije bitka za konkurentnost i za radna mjesta", poručio je Linić.

Naglasio je kako predloženo podizanje poreza sada ide u funkciju gospodarstva. "Uvjereni smo da ćemo ovim poreznim paketom ipak gospodarstvo okrenuti ponovno radu, ponovno proizvodnji, jer jednostavno to je jedini način da nađemo put izlaska iz krize", istaknuo je.

Linić je ustvrdio da paket poreznih zakona nema velik utjecaj na deficit, ali da Vlada očekuje da bi okretanje trenda investicijske potrošnje moglo značiti povećanje broja zaposlenih i njihovu veću sigurnost te veće prihode u proračunu.

Najveći problem u Hrvatskoj je investicijska potrošnja pa ako želimo nešto mijenjati trebamo okrenuti taj trend jer će samo to značiti veći broj zaposlenih i vraćanje ljudi u gospodarske aktivnosti, naglasio je.

Bivše HDZ-ove vlade Linić je prozvao da uopće nisu prepoznale ekonomsku krizu, zbog čega je zaustavljen razvoj, posljedica čega je i 130 tisuća manje zaposlenih u realnom sektoru.

16.02.2012. 18:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    16.02.2012. 23:43
    Čini se meni kako samo pretačemo iz šupljeg u prazno.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh