« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
PROVOĐENJE OVRHE

Ovršitelji: Odgađanje zakona ne koristi nikomu

"Svaki se dug mora platiti, ali ovršenik pritom ne smije izgubiti dostojanstvo ili biti stjeran u dužničko ropstvo", upozorili su ovršitelji Dijana Butigan Granić i Igor Buruš

Fotografija vijesti
Više o

ovrha

,

javni ovršitelji

Odgoda primjene Zakona o ovršiteljima onemogućava početak ekfikasnijih i jeftinijih ovrha, što nije u interesi ni vjerovnicima, ali niti dužnicima, koji na kraju moraju plaćati kamate, poručili su danas imenovani javni ovršitelji, prenosi Hina.

Ovršitelji ističu da njihova zadaća nije pljenidba imovine i upadanje u domove dužnika, kako je novi zakon često neutemeljeno interpretiran u medijima, već pronalaženje modela otplate duga kojim će biti zadovoljne sve strane u postupku.

"Svaki se dug mora platiti, ali ovršenik pritom ne smije izgubiti dostojanstvo ili biti stjeran u dužničko ropstvo", upozorili su na današnjoj konferenciji za novinare ovršitelji Dijana Butigan Granić i Igor Buruš.

Smatraju da je upravo novim zakonom ovršenicima prvi put omogućen dogovor o otplati duga, nagodba o obročnoj otplati, ali i posredovanje između stranaka kojim se u konačnici provođenje ovrhe može učiniti nepotrebnom, što smanjuje kamate i troškove postupka.

Javni ovršitelji će, tvrde, suprotno slici koju namjerno prezentiraju pojedini mediji, procesu prinudne naplate duga dati ljudsko lice, omogućujući aktivnu suradnju i dogovor vjerovnika i dužnika, kako bi se postiglo što bolje rješenje za obje strane.

"Djelovanjem javnih ovršitelja osigurat će se transparentnost u realizaciji ovrhe, znat će se tko se, kako i u kojem iznosu naplatio, a istovremeno će se rasteretiti sudovi i ubrzati cijeli postupak", kazao je Buruš.

No, ovršitelji podsjećaju da u ovrhama nisu u pitanju samo dužnici već i vjerovnici koji su često obespravljeni radnici ili samohrani roditelji čiji dužnici godinama vješto izbjegavaju svoje obveze.

Podsjećaju da su obustavom primjene novog zakona, kojima je početak rada javnih ovršitelja službeno imenovan u listopadu prošle godine odgođen do početka srpnja, u nezavidan položaj dovodi i njihove kolege koji su dali otkaze na prijašnjim poslovima i uložili velik novac u opremanje ureda.

16.02.2012. 15:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh