« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
KONZERVATORSKI RADOVI

Uspješno završena sanacija pulske Arene

Govoreći o završenoj sanaciji sjeverozapadne kule ravnatelj Komšo je istaknuo kako Arheološki muzej Istre želi odgovorno i pažljivo skrbiti o svim kulturnim spomenicima

Fotografija vijesti
Više o

Pula

,

pulska Arena

,

Boris Miletić

Radovi na sanaciji sjeverozapadne kule pulske Arene konačno su završeni, a jedna od najznačajnijih građevina u ovom dijelu svijeta sljedećeg će tjedna zasjati punim sjajem, prenosi Hina.

Naručitelj sanacije, Arehološki muzej Istre, radove je platio nešto više od pet milijuna kuna.

Govoreći o završenoj sanaciji sjeverozapadne kule ravnatelj Komšo je istaknuo kako Arheološki muzej Istre želi odgovorno i pažljivo skrbiti o svim kulturnim spomenicima. Naglasio je kako će obnova Arene biti nastavljena, a razmatra se mogućnost uređenja jugozapadne kule ili plašta od obnovljene kule prema sjevernom dijelu.

"Po odabiru mjesta daljnjih radova, formirala bi se međunarodna stručna komisija koja bi donijela metodološki plan izvođenja radova, zatim bi se izradio 3D laserski snimak kao i projekt skele", rekao je Komšo dodavši kako bi se po okončanju svih pripremnih radova, prišlo konzervatorsko-restauratorskim te radovima statičke sanacije.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo sanacijom kule ocjenivši kako "Pula i ovom obnovom Arene dokazuje da skrbi o svojoj kulturnoj baštini".

Po riječima konzervatorice Lane Kekez konzervatorsko-restauratorske radove na sjeverozapadnoj kuli amfiteatra, Hrvatski restauratorski zavod započeo je u kolovozu 2007. na inicijativu Arheološkog muzeja Istre, a nakon ispitivanja stanja 2009. godine počela je sanacija sjeverozapadne kule.

"Svih 14 etaža kule očišćene su od površinskih naslaga", istaknula je Kekez dodavši kako su tijekom sanacije organska i anorganska onešićenja uklonjena sa 1415 četvornih metara površine dok je na devet četvornih metara površine trebalo očistiti grafite i tragove boja.

Konzervatorsko-restauratorske radove izveo je Hrvatski restauratorski zavod uz pomoć tvrtke "Kapitel" iz Žminja, Odsjeka za konzervaciju-restauraciju kamena Umjetničke Akademije u Splitu te Građevinskog fakulteta iz Zagreba, a radovi su obavljeni pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli.

16.02.2012. 20:08:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh