Limun - voće korisno na bezbroj načina
Izbijelite rublje, ublažite upalu grla, očistite ostatke hrane... otkrijte na koje vam sve načine limun može biti od koristi
![Limun Limun](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/10/medium/lemon_limun_shutterstock.jpg)
Vjerojatno svatko od vas zna barem jednu alternativnu uporabu limuna u kućanstvu. Osim što je pun vitamina C i što se od njega može napraviti ukusan i zdrav napitak, limun vam može poslužiti na nebrojeno mnogo načina. Evo nekoliko ideja:
Za upalu grla - prerežite limun na pola. Uzmite polovicu u ruku i zagrijavajte je na otvorenom plamenu štednjaka ili upaljača dok prerezani dio i korica dobiju smećkastu boju. Ostavite da se malo ohladi. Sok pomiješajte s jednom žličicom meda i progutajte smjesu.
Izbjeljivač rublja - uspite jednu četvrtinu ili pola šalice limunova soka u perilicu rublja prije procesa ispiranja kako biste izbijelili rublje.
Posvijetlite kosu - ako želite naglasiti pramenove na plavoj kosi, stavite dva na kriške izrezana limuna u zdjelu s vodom i podgrijavajte jedan sat. procijedite tekućinu i naspite je u sprej-bočicu i nanesite na pramenove.
Spriječite tamnjenje voća - narezane jabuke i kruške, na primjer, premažite s malo limunova soka i to će spriječiti njihovo tamnjenje barem ne neko vrijeme.
Limun kao ukras - u širu staklenu vazu stavite nekoliko lijepih žutih limuna i imat ćete sjajan stolni ukras
Limun za čačkalice - ako imate tulum na kojemu ste poslužili recimo pršut, sir i masline, sigurno ste upotrijebili i čačkalice. Kako ne bi završile posvuda u kući ili stanu, neka ih gosti nakon korištenja ostave zabodene u limun. Čisto kako biste gostima dali natuknice, zabodite nekoliko čačkalica u limun i prije nego jedenje počne.
Čistač ribeža - nakon što se izribali malo sira ili ostale ljepljive hrane, presječenom stranom limuna prijeđite i obje strane ribeža kako biste ga lakše očistili i uklonili ostatke.
Mikrovalna pećnica - lakše ćete iscijediti limun ako ga prethodno na 20-ak sekundi stavite u mikrovalnu pećnicu.
>> Lagana jela: Piletina s limunom
Čistač daske za rezanje - ako ne možete ukloniti uporne ostatke hrane s daske za rezanje (bilo da su plastične ili drvene), prerežite limun na pola, iscijedite malo soka na površinu, trljajte polovicom i ostavite 20 minuta prije ispiranja. A najbolji dio priče je to što će vam kuhinja mirisati na limun, a ne na kemikalije.
Ako znate još poneku zanimljivu uporabu limuna, svakako je podijelite s nama i našim čitateljima.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar