Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2010. 07:05:00
ČAROLIJA PRIRODE

Limun - voće korisno na bezbroj načina

Izbijelite rublje, ublažite upalu grla, očistite ostatke hrane... otkrijte na koje vam sve načine limun može biti od koristi

Limun
Limun (Shutterstock)

Vjerojatno svatko od vas zna barem jednu alternativnu uporabu limuna u kućanstvu. Osim što je pun vitamina C i što se od njega može napraviti ukusan i zdrav napitak, limun vam može poslužiti na nebrojeno mnogo načina. Evo nekoliko ideja:

Za upalu grla - prerežite limun na pola. Uzmite polovicu u ruku i zagrijavajte je na otvorenom plamenu štednjaka ili upaljača dok prerezani dio i korica dobiju smećkastu boju. Ostavite da se malo ohladi. Sok pomiješajte s jednom žličicom meda i progutajte smjesu.

Izbjeljivač rublja - uspite jednu četvrtinu ili pola šalice limunova soka u perilicu rublja prije procesa ispiranja kako biste izbijelili rublje.

Posvijetlite kosu - ako želite naglasiti pramenove na plavoj kosi, stavite dva na kriške izrezana limuna u zdjelu s vodom i podgrijavajte jedan sat. procijedite tekućinu i naspite je u sprej-bočicu i nanesite na pramenove.

Spriječite tamnjenje voća - narezane jabuke i kruške, na primjer, premažite s malo limunova soka i to će spriječiti njihovo tamnjenje barem ne neko vrijeme.

>> Superhrana: Limun

Limun kao ukras - u širu staklenu vazu stavite nekoliko lijepih žutih limuna i imat ćete sjajan stolni ukras

Limun za čačkalice - ako imate tulum na kojemu ste poslužili recimo pršut, sir i masline, sigurno ste upotrijebili i čačkalice. Kako ne bi završile posvuda u kući ili stanu, neka ih gosti nakon korištenja ostave zabodene u limun. Čisto kako biste gostima dali natuknice, zabodite nekoliko čačkalica u limun i prije nego jedenje počne.

Čistač ribeža - nakon što se izribali malo sira ili ostale ljepljive hrane, presječenom stranom limuna prijeđite i obje strane ribeža kako biste ga lakše očistili i uklonili ostatke.

Mikrovalna pećnica - lakše ćete iscijediti limun ako ga prethodno na 20-ak sekundi stavite u mikrovalnu pećnicu.

>> Lagana jela: Piletina s limunom

Čistač daske za rezanje - ako ne možete ukloniti uporne ostatke hrane s daske za rezanje (bilo da su plastične ili drvene), prerežite limun na pola, iscijedite malo soka na površinu, trljajte polovicom i ostavite 20 minuta prije ispiranja. A najbolji dio priče je to što će vam kuhinja mirisati na limun, a ne na kemikalije.

Ako znate još poneku zanimljivu uporabu limuna, svakako je podijelite s nama i našim čitateljima.

26.10.2010. 07:05:00
http://metro-portal.hr/limun-voce-korisno-na-bezbroj-nacina/50290/