« Lifestyle
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ČAROLIJA PRIRODE

Limun - voće korisno na bezbroj načina

Izbijelite rublje, ublažite upalu grla, očistite ostatke hrane... otkrijte na koje vam sve načine limun može biti od koristi

Limun
Limun (Shutterstock)
Više o

čišćenje

,

limun

,

vicevi o Dinamu

,

vježbe protiv stresa

Vjerojatno svatko od vas zna barem jednu alternativnu uporabu limuna u kućanstvu. Osim što je pun vitamina C i što se od njega može napraviti ukusan i zdrav napitak, limun vam može poslužiti na nebrojeno mnogo načina. Evo nekoliko ideja:

Za upalu grla - prerežite limun na pola. Uzmite polovicu u ruku i zagrijavajte je na otvorenom plamenu štednjaka ili upaljača dok prerezani dio i korica dobiju smećkastu boju. Ostavite da se malo ohladi. Sok pomiješajte s jednom žličicom meda i progutajte smjesu.

Izbjeljivač rublja - uspite jednu četvrtinu ili pola šalice limunova soka u perilicu rublja prije procesa ispiranja kako biste izbijelili rublje.

Posvijetlite kosu - ako želite naglasiti pramenove na plavoj kosi, stavite dva na kriške izrezana limuna u zdjelu s vodom i podgrijavajte jedan sat. procijedite tekućinu i naspite je u sprej-bočicu i nanesite na pramenove.

Spriječite tamnjenje voća - narezane jabuke i kruške, na primjer, premažite s malo limunova soka i to će spriječiti njihovo tamnjenje barem ne neko vrijeme.

>> Superhrana: Limun

Limun kao ukras - u širu staklenu vazu stavite nekoliko lijepih žutih limuna i imat ćete sjajan stolni ukras

Limun za čačkalice - ako imate tulum na kojemu ste poslužili recimo pršut, sir i masline, sigurno ste upotrijebili i čačkalice. Kako ne bi završile posvuda u kući ili stanu, neka ih gosti nakon korištenja ostave zabodene u limun. Čisto kako biste gostima dali natuknice, zabodite nekoliko čačkalica u limun i prije nego jedenje počne.

Čistač ribeža - nakon što se izribali malo sira ili ostale ljepljive hrane, presječenom stranom limuna prijeđite i obje strane ribeža kako biste ga lakše očistili i uklonili ostatke.

Mikrovalna pećnica - lakše ćete iscijediti limun ako ga prethodno na 20-ak sekundi stavite u mikrovalnu pećnicu.

>> Lagana jela: Piletina s limunom

Čistač daske za rezanje - ako ne možete ukloniti uporne ostatke hrane s daske za rezanje (bilo da su plastične ili drvene), prerežite limun na pola, iscijedite malo soka na površinu, trljajte polovicom i ostavite 20 minuta prije ispiranja. A najbolji dio priče je to što će vam kuhinja mirisati na limun, a ne na kemikalije.

Ako znate još poneku zanimljivu uporabu limuna, svakako je podijelite s nama i našim čitateljima.

26.10.2010. 07:05:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    26.10.2010. 11:42
    da je al sad mu se cijena popela na cijenu suhog zlata
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh