« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PROVJERA SIGURNOSTI

LHC se gasi na godinu dana

Divovski akcelerator čestica (LHC), bit će ugašen na godinu dana kako bi se znanstvenici pozabavili nekim propustima u njegovoj konstrukciji kao i pitanjima sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

LHC

,

akcelerator čestice

,

kvar

"Stroj će biti ugašen do kraja 2011. godine", rekao je Dr. Steve Mayers, direktor Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), koji je i konstruirao akcelerator. Dodao je da te greške stroju onemogućuju da dostigne svoj pun potencijal i proizvede energiju od 14 trilijuna elektronvolti koliko se očekivalo za dvije godine.

Time bi znanstvenici dostigli svoj prvobitni cilj, simulaciju uvijeta nastalih poslije "Velikog praska" u kome je nastao svemir. Akcelerator će do kraja ovog mjeseca napraviti rekord i proizvesti energiju od 7 trilijuna elektronvolti, ali se znanstvenici ipak boje da ne dođe do novog oštećenja. Zato su donijeli odluku da stroj radi s pola snage još 18 do 24 mjeseci, a onda će ga ugasiti na godinu dana kako bi ga popravili.

Ovo je posljednji u seriji zastoja u radu LHC-a od njegovog puštanja u rad u rujnu 2008.

Njemački sud nije nadležan za smak svijeta

Njemački ustavni sud odbacio je jučer tužbu koju je podnijela jedna Nijemica protiv Centra za nuklearna istraživanja (CERN), navodi nemački list "Frankfurter allgemeine zeitung". Žena je podnijela tužbu zbog straha da bi eksperimenti kraj Ženeve, u akceleratoru čestica promjera 27 kilometara, mogli stvoriti minijaturnu crnu rupu koja bi uništila Zemlju.

Njemačka državljanka s boravištem u švicarskom gradu Zurichu već je ranije pokušala zaustaviti eksperimente u CERN-u. Ona je podnijela tužbu i sudu u njemačkoj saveznoj državi Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, ali je taj sud odbacio njen zahtjev. Tu odluku podržali su i suci ustavnog suda u Karlsrueu.

Iako se Centar za nuklearna istraživanja nalazi na švicarskom teritoriju, žena je tužbu podnijela sudu u Njemačkoj, jer je ta zemlja jedna od 20 država uključenih u projekt. I tako je sud propustio mogućnost da odgovori na pitanje u kojoj mjeri je država obavezna zaštititi svoje građane u slučaju da opasnost prijeti od jedne međunarodne organizacije kojoj pripada i Njemačka.

"A što ako je žena u pravu?", pita se "Frankfurter allgemeine zeitung".

10.03.2010. 15:31:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh