« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
TEŠKI KAPCI

Kratak san bolji je od šalice kave

Posao ne može pričekati, a vjeđe su već toliko teške da se čini kao da su napravljene od olova. U takvim trenucima oni uporni posegnu za šalicom crne kave, dok drugi ipak ispruže tijelo na kauču i zadrijemaju

Odrijemajte petnaestak minuta, pomoći će bolje od kave
Odrijemajte petnaestak minuta, pomoći će bolje od kave (Arhiva)
Više o

kava

,

buđenje

,

popodnevni odmor

Kapci su vam teški, glava kljuca prema tastaturi, a kraj radnog vremena još je daleko - što ćete učiniti? Većina ljudi natočit će još jednu šalicu kave, no stručnjaci kažu da je puno učinkovitije malo se ispružiti i zadrijemati.

Već i nekoliko minuta sna ponovno će pokrenuti mozak i njegovu sposobnost učenja, potaknut će budnost i poboljšati kognitivne sposobnosti, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je kako 60 do 90 minuta sna u velikoj mjeri više od ispijanja kave poboljšava percepciju, verbalnu memoriju i osnovne tjelesne sposobnosti.

Negativna strana spavanja leži u činjenici kako nemamo uvijek dovoljno vremena za drijemanje. Spavati kako bismo obnovili energiju možemo i 10 do 30 minuta, ali ne više.

Ukoliko zaspete duže od 30, a probudite se prije punog sna od 60 minuta, događa se suprotan efekt. Tek tada bit ćete umorni i vaš se mozak neće moći ponovno aktivirati na onu razinu koja je potrebna da završite zadatak koji je pred vama

17.09.2015. 13:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh