« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Laptalu veleposlanstvo ne želi pomoći

Kristo Laptalo je u intervjuu za Jutarnji pokušao objasniti svoju situaciju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Duje Klarić / CROPIX)
Više o

Kristo Laptalo

,

veleposlanstvo RH u Grčkoj

Dubrovački kapetan Kristo Latalo, nepravomoćno osuđen u Grčkoj na 14 godina zatvora zbog krijumčarenja droge, izjavio je u intervjuu za "Jutarnji list" da mu hrvatsko Veleposlanstvo u Ateni nije željelo pomoći u pravnim pitanjima, nego samo u konzularnim.

"Ambasada je odbila suradnju na pravnim i kriminalnim pitanjima, a meni humanitarna pomoć nije bila potrebna. Ja i danas trebam pomoć, ali izgleda da oni i dalje ne žele pružiti ništa osim onog humanitarnog - da pođem učiti grčki, a meni treba angažman po pitanju mog statusa i procesa", rekao je Laptalo u telefonskom intervjuu.

Također je rekao da su ga iz hrvatskog Veleposlanstva posjetili pet puta, a posljednji posjet bio je još u kolovozu prošle godine. Prema njegovim riječima, dolazili su mu govoriti kako je on stari morski vuk koji će sve izdržati, pitali su ga trebaju li mu knjige i savjetovali mu da uči grčki.

"Njihov odnos mogao bih definirati nekom čudnom indiferentnošću"

Kristo Laptalo
o veleposlanstvu RH u Ateni
Laptalo napominje da u godinu dana nije vidio veleposlanika. Priznao je da nije bio spreman prihvatiti neke konzularne usluge jer mu "nikada nije trebala humanitarna pomoć" te da su posjeti prekinuti na njegovu inicijativu.

Na pitanje što je predsjednik Stjepan Mesić mislio kad je rekao da (Laptalo) nije previše tražio pomoć diplomatskog predstavništva dubrovački kapetan je odgovorio kako mu nije jasno kako predsjednik mjeri što je previše, a što premalo pomoći. Po njegovu mišljenju, mnogi su mislili da je on nedužan te da mu ne treba pomoć.

Laptalo ne vjeruje da je itko za njega bilo što učinio jer rezultat na kraju nije bio nikakav. Onaj tko je probao nešto učiniti, neka to i kaže, a neka ne govori okolo "da sam premalo ili previše tražio da mi pomognu", rekao je, dodajući kako može biti da se u traženju pomoći od Ureda predsjednika nije dovoljno ponizio.

Krajem ovog tjedna na radnome sastanku u Vladinu uredu za socijalno partnerstvo ocijenjeno je, pak, da su sve državne institucije (predsjednici države i Vlade te ovlaštena ministarstva i hrvatsko Veleposlanstvo u Grčkoj) u sklopu svojih ovlasti i mogućnosti poduzimale sve potrebne mjere i pružale pomoć kako bi se Laptalu jamčila zaštita ljudskih prava te primjeren položaj tijekom suđenja u Grčkoj.

Uredništvo "Jutarnjeg lista" je uz intervju objavilo i ispriku Laptalu i njegovoj obitelji zbog članka objavljenog nakon presude pod naslovom "I hrvatska policija pratila Laptala zbog droge". Kažu da je u članku Ivana Zvonimira Čička "ili pogrešnom kontekstualizacijom, ili načinom na koji je shvaćen, sugerirana krivnja kapetana Laptala". Izražavaju žaljenje ako je članak shvaćen kao apriorno okrivljivanje kapetana te nadu i vjeru da će Laptalo obraniti svoju nevinost.

28.07.2008. 09:47:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh