« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
VELIKE RAZLIKE

Kvartet zadovoljan početkom pregovora Izraela i Palestine

Kvartet za Bliski istok je pozitivan, ali glavna pitanja i dalje su vrlo neizvjesna i pitanje je mogu li se riješiti ovim neizravnim pregovorima

(Getty Images)
Više o

Kvartet za Bliski istok

,

Izrael Palestina

,

Boštjan Cesar

Kvartet za Bliski istok izrazio je u utorak zadovoljstvo zbog prvog kruga neizravnih pregovora Izraelaca i Palestinaca, ocijenivši da je riječ o "važnoj etapi" prema "općem miru" na Bliskom istoku.

Ti pregovori koji su počeli u nedjelju pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, "važna su etapa prema izravnim bilateralnim pregovorima (Izraela i Palestinaca) i općem miru na Bliskom istoku utemeljenom na uspostavi neovisne i stabilne palestinske države koja će u miru i sigurnosti živjeti s Izraelom i susjednim zemljama", ističe Kvartet u priopćenju.

Kvartet za Bliski istok (EU, SAD, Rusija, UN) poziva strane da "nastave te pregovore", dodaje se u priopćenju.

Neizravni pregovori potvrda su napora administracije američkog predsjednika Baracka Obame kako bi se obnovio mirovni proces na Bliskom istoku nakon prekida izravnih pregovora u prosincu 2008. zbog rata u Gazi.

No pregovori počinju u ozračju velike neizvjesnosti, kako među Izraelcima, tako i među Palestincima, jer o glavnim pitanjima, kao što su status Jeruzalema, granica, gradnja židovskih naselja i povratak palestinski izbjeglica, još uvijek postoje velike razlike između strana. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 20:32:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh