« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NADMETANJE

David Miliband favorit za nasljednika Gordona Browna

Mediji Milibandu daju najviše izgleda jer je mlad, bivši je štićenik Tonyja Blaira, a o njemu se govorilo i kao o mogućem kandidatu za šefa diplomacije EU

(Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

laburisti

,

David Miliband

,

Efrat Orbach

,

morski lav

,

Ivan Vrdoljak

Najavom skorog napuštanja kormila laburista, britanski premijer Gordon Brown otvorio je put nadmetanju za čelno mjesto stranke koje bi moglo donijeti i budućeg premijera, a najviše izgleda ima sadašnji ministar vanjskih poslova David Miliband.

Kako bi izbjegli nesporazume tijekom pregovora s liberalnim demokratima, laburisti su utvrdili stroge propise: kandidati se ne smiju izjašnjavati prije pristanka vlade.

Britanski tisak naveliko se bavi potencijalnim kandidatima i nagađa da bi u igri mogli biti David Miliband, njegov brat Ed, ministar za okoliš, ministar unutarnjih poslova Alan Johnson i ministar za obrazovanje Ed Balls.

Najviše izgleda mediji daju 44-godišnjem Davidu Milibandu, jer je mlad, briljantan, bivši je štićenik bivšeg premijera Tonyja Blaira, a poštuju ga i kolege u inozemstvu te se čak o njemu govorilo kao mogućem kandidatu za šefa diplomacije Europske unije.

Brown, koji je pretrpio nekoliko pokušaja unutarnjeg puča otkako je preuzeo dužnost 2007., u ponedjeljak je iznenadio najavom da će napustiti čelno mjesto laburista, a time i premijersku dužnost, do godišnjeg Kongresa stranke, krajem rujna u Manchesteru.

Konzervativci, koji su prošlog tjedna osvojili najveći broj glasova na parlamentarnim izborima, ali ne i apsolutnu većinu, bijesni su zbog mogućnosti da koalicijsku vladu sastave zapravo gubitnici, laburisti koji su drugi po broju glasova i liberalni demokrati Nicka Clegga, koji su treći. (hina/metro-portal)

11.05.2010. 19:50:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh