« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
MLJAC

Kupine su dar s neba ... uživajte u njima!

Listovi kupine su prirodno i zdravo sredstvo protiv proljeva, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale crijeva i kroničnog nadražaja slijepog crijeva

Kupine su sjajne u kolačima
Kupine su sjajne u kolačima (Arhiva)
Više o

željezo

,

kupine

,

superhrana

,

kupina

Kupine su fantastični plodovi ljeta koje možete pronaći uz puteve na obali, genijalnog okusa i izuzetno bogate hranjivim i ljekovitim sastojcima - prava ljetna superhrana.

Što sve možete pronaći u kupinama? Čudo jedno - eterično ulje, tanin i pektin, jantarnu, jabučnu, oksalnu, mliječnu, salicilnu kiselinu i veliku količinu vitamina C (na 100 g kupina čak 21 g vitamina C!).

>> Kupine - zdravo voće >>

Uz to, kupina je vrlo bogata vlaknima , a sadrži željezo (što je osobito važno u prve dvije godine djetetova života, te kod trudnica, dojilja, u pubertetu i klimakteriju) i kalcij.

Poznato je i da je kupina sjajan izvor željeza u prehrani, a laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidativno djelovanje te smanjeno stvaranje lošeg LDL kolesterola.

>> Ljubičasto voće sprječava mnoge bolesti >>

Listovi kupine su prirodno i zdravo sredstvo protiv proljeva, od njih se pravi čaj koji pomaže kod krvarenja želuca, upale crijeva i kroničnog nadražaja slijepog crijeva.

Osim toga, čisti krv, ublažava i liječi osip, lišajeve i druge promjene na koži, a korisna je i za anemiju. Snižava krvni tlak, a narodni liječnici preporučuju kupinu i kod parodontoze.

Što da kažemo? Uberite, jedite svježe i uživajte, a možete isprobati i fini voćni kolač s kupinama.

06.08.2016. 17:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh