« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HAVANA

Kubanski disident Orlando Zapata umro nakon štrajka glađu

Orlando Zapata Tamayo 2003. godine osuđen je na 18 godina zatvora zbog remećenja javnog reda i mira

(Arhiva)
Više o

Kuba

,

štrajk glađu

,

politički zatvorenici

,

Orlando Zapata Tamayo

Kubanski politički zatvorenik Orlando Zapata (42) umro je u utorak u bolnici u Havani gdje je primljen nakon štrajka glađu koji je poduzeo u znak prosvjeda protiv loših uvjeta u kubanskim zatvorima, objavila je kubanska disidentska skupina Povjerenstvo za ljudska prava i nacionalno pomirenje.

Nevladina organizacija Amnesty International smatrala je Orlanda Zapatu zatvorenikom savjesti. On je prvi kubanski politički zatvorenik koji je umro od posljedica štrajka glađu nakon više desteljeća.

Zapata je umro u bolnici Hermanos Ameijeiras, u centru kubanskog glavnog grada Havane, izjavio je neimenovani djelatnik te bolnice.

Povjerenstvo za ljudska prava i nacionalno pomirenje, koja je ranije najavila teško pogoršanje zdravstvenog stanja disidenta, objavila je da je njegova obitelj potvrdila smrt. "To je tragedija bez presedana", rekao je glasnogovornik skupine Elizardo Sanchez.

Sanchez je optužio vlasti da su Zapati prekasno ponudile bolničku njegu. On je prošli tjedan premješten iz Camagueya, gdje je bio u zatvoru, u Havanu nakon više od dva mjeseca štrajka glađu.

Orlando Zapata Tamayo, pripadnik jedne organizacije za zaštitu ljudskih prava koju kubanska vlada smatra ilegalnom, osuđen je 2003. na 18 godina zatvora zbog "remećenja javnog reda i mira".

Kuba je početkom ove godine u zatvorima držala 201 političkog zatvorenika, od čega ih je Amnesty International 65 proglasio zatvorenicima savjesti. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 09:41:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh