« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
TEŠKA KRIZA

Nacionalni štrajk radnika uzrokovao sveopći kaos u Grčkoj

Očekuje se da će rad obustaviti više od tri milijuna zaposlenika; Grčka paralizirana

(Getty Images)
Više o

Grčka

,

generalni štrajk

,

prosvjedi Grčka

,

grčka ekonomija

Nacionalni štrajk radnika u javnom i privatnom sektoru, proglašen zbog vladinih strogih mjera štednje, potpuno je u srijedu paralizirao promet i rad javnih služba u Grčkoj, javljaju agencije.

U 24-satnom štrajku koji su proglasili najveći grčki sindikati javnog i privatnog sektora, očekuje se da će rad obustaviti više od tri milijuna zaposlenika u vladinim službama, lokalnoj samoupravi, bolnicama, školama, sveučilištima, bankama, sudovima i brojnim tvornicama, piše agencija dpa.

Teško je pogođeno odvijanje zračnog, pomorskog i željezničkog prometa. Javni prijevoz u Ateni funkcionira samo toliko da štrajkaše prebaci na mjesta održavanja prosvjeda. A s obzirom na to da su se štrajku pridružili i novinari, u zemlji će zavladati i informativno crnilo.

Štrajk se odvija u znak prosvjeda protiv strogih vladinih mjera štednje kako bi se spriječio državni bankrot. Grčka se obvezala da će prošlogodišnji proračunski manjak od 12,7 posto BDP-a smanjiti na tri posto, koliko propisuje EU, do 2012. godine.

Vlada je zamrznula plaće u javnom sektoru, neke i smanjila za 10 posto, a dobza umirovljenje podigla na 63 godine. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 09:53:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh