« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
masakr u Finskoj

Krvava bilanca - 11 mrtvih

Ubojicu je policija privela dan prije masakra i pustila na slobodu

Slika ubojice koju je sam postavio na YouTube
Slika ubojice koju je sam postavio na YouTube (YouTube/afp)
Više o

masakr u Finskoj

,

Matti Juhani

Bilanca krvavog pohoda je 10 ubijenih učenika strukovne škole u Kauhajokiju na zapadu Finske i samoubojstvo ubojice. 

Naoružani mladić, prema navodima mjesnih vlasti 22-godišnji učenik Matti Juhani Saari, u međuvremenu je preminuo u sveučilišnoj bolnici u Tampereu, potvrdio je za agenciju Reuters medicinski direktor bolnice.

Saari je nakon prošlogodišnjeg sličnog masakra u jednoj finskoj školi objavio na internetu prijeteće snimke na kojima je prikazan s pištoljem u ruci.

"Hladnokrvni naoružani muškarac ušao je u zgradu s automatskim pištoljem i počeo ubijati učenike", opisao je pucnjavu školski domar Jukka Forsberg.

"Pucao je i prema meni. Nije ništa govorio, ali su meci odjednom počeli fijukati. Bježao sam da spasim život", dodao je domar.

Većina učenika strukovne škole za ugostiteljstvo i turizam ima oko 20 godina.

Finska ministrica unutarnjih poslova Anne Holmlund izjavila je na konferenciji za novinare da je policija kontaktirala sa Saarijem dan prije pucnjave.

Policiju su uznemirile snimke na internetu na kojima se vidi Saari dok puca iz pištolja, ali ga nije mogla odmah pronaći.

"Policija ga je našla u ponedjeljak 22. rujna i zatražila razgovor s njim zbog video snimaka", potvrdila je ministrica. Saari ima privremenu dozvolu za držanje pištolja.

"Policijska će akcija biti kasnije detaljnije istražena. Počinitelj je imao privremenu dozvolu za pištolj kalibra 22 mm koju je dobio u kolovozu 2008. To je bio njegov prvi pištolj", pojasnila je ministrica.

Internetske snimke podsjećaju na sličnu tragediju u studenome prošle godine, kad je učenik Pekka-Eric Auvinen u školi u Jokeli ubio šestoro učenika, školsku bolničarku i ravnatelja nakon što je svoje nakane objavio na internetu.

I Auvinen je na kraju pucao u sebe i naposljetku preminuo od tih ozljeda.

"Doživjeli smo tragičan dan", izjavio je predsjednik finske vlade Matti Vanhanen u utorak komentirajući tragediju na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Statistike pokazuju da su Finci među prvima u svijetu po posjedovanju oružja, ali je stopa zločina u toj zemlji niska. Prema podacima Instituta za međunarodne studije u Ženevi, Finska je na trećem mjestu po broju građana koji posjeduju oružje, iza Sjedinjenih Američkih Država i Jemena.

Nakon prošlogodišnjeg pokolja u Jokeli, Finska je vlada postrožila propise o držanju oružja.

Finska je vlada priopćila da je poslala psihologe u školu koji bi trebali pomoći učenicima, učiteljima i rodbini poginulih.

"Ovo je vrlo depresivno, prošlo je premalo vremena od slučaja u Jokeli u studenome", izjavio je koordinator pružanja pomoći Kari Saarinen.

Pretragom na internetu mogu se pronaći brojni video uradci što ih je objavio korisnik pod pseudonimom "Mr. Saari", koji se predstavlja kao 22-godišnjak koji živi u Kauhajokiju. Na snimkama se može vidjeti muškarac odjeven u crno ili tamno kako puca iz pištolja.

Profil korisnika na You Tubeu sadržava i slijedeće rečenice: "I iznenada je izbio rat i majke su vrištale. Za osvetu i odmazdu za drugi rat."

Profil također sadrži i poruku: "Cijeli je život rat i cijeli je život patnja. I borit ćete se sami u vašem osobnom ratu. To je rat!"

U jednom od videa, pod nazivom "Zbogom", tamno odjeveni muškarac prazni sadržaj pištolja u nevidljivu metu, prilazi kameri i govori "zbogom".

Mjesne su vlasti priopćile da su učenici i osoblje evakuirani iz škole i da je požar koji je izbio u njoj u međuvremenu ugašen.

Škola, koja nosi naziv "Škola gostoljubivosti Kauhajoki", ima 150 učenika i 40 nastavnika, navedeno je na njezinoj internetskoj stranici. (hina/metro portal)

23.09.2008. 18:56:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh