« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Kontaminacija mlijeka zataškavana od 2007.

Testiranje u lipnju, rezultati u kolovozu, 13.000 djece u bolnici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

trovanje

,

mlijeko u prahu

,

melamin

,

zataškavanje

,

Sanlu

Kineska tvrtka Sanlu koja proizvodi mlijeko za koje se pokazalo da je zatrovano melaminom otkrila je u utorak da je mjesecima zataškavala problem.

Tvrtka Sanlu počela je primati žalbe na mlijeka za novorođenčad još u prosincu 2007., naveli su državni mediji pozivajući se na ekipe zadužene za istragu skandala koji je izbio prije nepuna dva tjedna.

Sve do lipnja tvrtka Sanlu nije pristupila testiranjima, a tada je otkriveno da je mlijeku dodavana toksična tvar. Lokalne vlasti o tome je obavijestila tek 2. kolovoza.

Mlijeko zatrovano melaminom izazvalo je smrt najmanje četvoro djece, koja su imala probleme s bubrezima. Ukupno je blizu 53.000 malih žrtava liječeno u zemlji, u velikoj većini djeca mlađa od dvije godine.

U ponedjeljak je još u bolnicama bilo blizu 13.000 djece, od kojih 104 u teškom stanju.

Nemar tvrtke Sanlu u Shijiazhuangu pospješila je lokalna uprava, čiji su dužnosnici bili obaviješteni početkom kolovoza, ali su čekali mjesec dana, do 9. rujna kako bi informaciju prenijeli pokrajinskim i središnjim vlastima.

"Prekršili su pravila o teškim incidentima u području sigurnosti hrane", naglasila je agencija Nova Kina pozivajući se na inspektore.

Afera je odjeknula 11. rujna kada je Sanlu javno priznao probleme s mlijekom u prahu i od tada je svakog dana rasla uz dramatično povećanje broja žrtava, ali i uz sve veći broj odgovornih, s obzirom na to da je umiješano više od dvadeset proizvođača mliječnih proizvoda.

Kontrole su pokazale da zatrovano nije samo mlijeko u prahu za dojenčad, nego i niz mliječnih proizvoda poput bombona, sladoleda i keksa.

Zatim je psihoza prešla granice i tragovi melamina pronađeni su u izvezenim kineskim proizvodima, pa su brojne zemlje zabranile mliječne proizvode koji bi mogli sadržavati mlijeko iz Kine.

Predsjednik Hu Jintao i premijer Wen Jiabao obećali su da će se istražiti sve okolnosti tragedije.

Predsjednica tvrtke Sanlu Tian Wenhua smijenjena je i privedena prošlog tjedna. Otpušteni su i lokalni politički dužnosnici, kao i tajnik Komunističke partije Shijiazhuanga, Wu Xianguo i nekoliko općinskih dužnosnika.

U ponedjeljak je smijenjen šef kineske uprave za kontrolu kakvoće Li Changjiang. (HINA)

23.09.2008. 15:43:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh