« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
PROBLEMI?

Kritičari islama predsjedaju EU-om

Slovačka u izbjegličkoj politici zastupa tvrdu liniju. Sada bi kao predsjedavateljica EU-a trebala posredovati u rješavanju pitanja prihvata izbjeglica. A tu je još i Brexit…

Slovaci ne popuštaju
Slovaci ne popuštaju (Shutterstock)
Više o

EU

,

Slovačka

,

migranti

,

predsjedanje EU

U Slovačkoj se sve stranke u parlamentu slažu: izbjeglice i azilante neće primati. Muslimani su nepoželjni u toj zemlji s 5,5 milijuna stanovnika. Premijer Robert Fico, socijaldemokrat, obećao je tijekom izborne kampanje da u Slovačkoj neće tolerirati bilo kakvu muslimansku zajednicu. „Za islam kod nas nema mjesta", rekao je Fico.

Unatoč takvom stavu koji je u suprotnosti s odlukama i stavovima većine zemalja članica EU-a, Robert Fico je u četvrtak (30.6.) u Bratislavi izjavio kako želi biti pošten i neutralan posrednik u krizom potresenoj Europskoj uniji. Slovačka od 1. srpnja preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Ta se zemlja žali Europskom sudu u Luksemburgu protiv ključa za raspodjelu tražitelja azila u Uniji koji su države članice prošle godine dogovorile većinskom odlukom.

Ipak, veleposlanik Slovačke u EU-u Peter Javorčik uvjeren je da će se u narednih šest mjeseci uspjeti dogovoriti „pozitivna agenda" za imigracijsku politiku. Javorčik je u Bruxellesu izjavio da će se donijeti odluke o zajedničkom osiguravanju vanjskih granica i pokrenuti zajednička obalna straža.

Slovačka je sa svojim negativnim stavom prema izbjeglicama u društvu sa Češkom, Poljskom i Mađarskom. Slovačka je 2015. pristala primiti točno osam azilanata. I to tako treba i ostati, smatra Fico.

Politika azila i još jedan referendum

Slovačka je gospodarski stabilna, mada je nezaposlenost relativno visoka. Gospodarstvo raste, proračunski deficit je pod kontrolom. Veleposlanik Javorčik kaže da širom zemlje ipak raste euroskepticizam. Prema istraživanjima javnog mnijenja, privrženost EU-u u Slovačkoj je veća nego u mnogim drugim državama članicama, ali desničarska LS-Naša Slovačka, koja je s osam posto glasova od ožujka u parlamentu, prikuplja potpise za referendum o napuštanju Unije.

Pored unutarnje politike Slovačke i Brexit baca sjenku na predsjedanje te zemlje u narednih šest mjeseci.

„Pripremali smo ovo predsjedanje tri do četiri godine. Nismo mogli pretpostaviti da će poslije izbjegličke krize doći i Brexit", kaže veleposlanik Slovačke u EU-u.

Slovaci će u rujnu biti domaćini izvanrednog samita EU-a bez Velike Britanije. Tema će biti budućnost Unije. Kao članica Višegradske skupine u kojoj su pored Slovačke još i Poljska, Češka i Mađarska, Bratislava je već izrazila želju da se EU fundamentalno promijeni. Robert Fico je prije nekoliko dana u parlamentu u Bratislavi izjavio: „Ne može se insistirati na gospodarskoj i migracijskoj politici koju odbija većina Europljana."

Tijekom izborne kampanje u veljači on je rekao da će se EU raspasti u drugoj polovici 2016. ukoliko se izbjeglička kriza ne riješi. To baš ne zvuči kao neutralno posredovanje.

Gospodarstvo, investicije...

Slovaci u svom mandatu žele postići uspjehe barem na gospodarskom polju. Zalagat će se za veće investicije kako bi se poticao rast, naročito u eurozoni. Suradnja na jedinstvenom digitalnom tržištu trebala bi biti poboljšana. Trgovinski sporazum s Kanadom (CETA) trebao bi se svečano potpisati u listopadu. Pregovori sa SAD-om o TTIP-u bi trebali biti nastavljeni - unatoč svim kritikama. Na kraju godine na dnevnom redu je velika stvar. Pitanje glasi, treba li Kina dobiti status funkcionalne tržišne ekonomije u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije? Članice Europske unije po tom pitanju se ne slažu.

09.07.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh