« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
UPS

EK pokreće postupak protiv Hrvatske zbog konverzije švicarca

Europska komisija, nakon učestalih upozorenja, pokreće postupak protiv hrvatske vlade o povredi prava EU zbog konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure

Po prstima?
Po prstima? (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

krediti u švicarcima

,

konvezija kredita

Iz Europske komisije, a i iz hrvatske vlade, proteklih su mjeseci rekli da su "u kontaktu" i pokušavaju pojasniti slučaj konverzije ali, čini se, Komisija nije zadovoljna svim argumentima koje je do sada pružila Vlada u obrani te odluke.

Izvor iz Bruxellesa za Jutarnji list potvrdio je da je "već učinjen prvi korak i Hrvatskoj upućeno pismo formalne obavijesti". Navodno je pismo "formalne obavijesti" poslano još prije tri tjedna, ali to nisu niti iz Europske komisije niti iz Vlade objavili.

Komisija inače ne objavljuje kada se nekoj državi pošalje takvo pismo, što je prvi korak u proceduri.

Hrvatska upozorena

I prije je povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill, koji je u međuvremenu podnio ostavku nakon što je na referendumu narod njegove države odlučio napustiti EU, upozoravao na mogućnost pokretanja postupka protiv Hrvatske zbog konverzije kredita u švicarcima.

Iz EU su stalno upozoravali da pri rješenju problema kakvi su konverzije kredita treba pronaći ravnotežu između zaštite prava potrošača, ali i zadržavanja stabilnosti bankarskog sustava. Poznato je i da su neke države članice EU, čije su banke vlasnici nekih banaka u Hrvatskoj, tražile od Europske komisije da istraži ovaj slučaj u Hrvatskoj.

08.07.2016. 14:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh