« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
ZDRAVLJE U BOCI

Krigla pive na dan tjera doktora iz kuće van

Nova znanstvena istraživanja tvrde da je pivo, ako ga se umjereno konzumira, zdravije od crvenog vina

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

pivo

,

alkohol

,

pivopije

,

hmelj

,

ječam

Vino od pamtivijeka uživa status profinjenog pića koje se ispija u posebnim svečanim ili intimnim trenucima, bilo da se radi o romantičnoj večeri u skupom restoranu ili zdravici na kraljevskom dvoru, dok se na pivo gleda kao na jednostavno piće u kojemu uživa običan, priprost puk. No, nova istraživanja pokazuju da osim što je omiljeni napitak brojnih navijača pivo ima ozbiljne blagotvorne efekte na ljudsko zdravlje.

"Ako se pivo pije umjereno, a to znači ne više od jedne pinte dnevno, ono ima širi spektar pozitivnih učinaka na zdravlje nego vino", kaže Dr. George Philliskirk sa Instituta za pivarstvo i destilaciju.

Ne vjerujete? U prosjeku pinta pive, 473 mililitara, sadrži 180 kalorija, a velika čaša crvenog vina, 250 mililitara, ima 160 kalorija, a oba alkoholna pića u pravilu ne sadrže masnoće. Logičnim slijedom vaše slijedeće pitanje bi bilo: "Pa zašto onda postoji naziv pivski trbuh?".

"Čaša vina ima više kalorija od čaše pive. Za pivski trbuh je kriv stil života, a ne konzumiranje piva", pojašnjava dr. Philliskirk.

Pivo je bolje od vode, donekle

Svima nam je poznato da velika količina alkohola uzrokuje dehidraciju, no španjolski znanstvenici su utvrdili, vjerovali ili ne, da je pivo bolje od vode u nadoknađivanju izgubljene tekućine u tijelu. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Granada promatrali su 40 studenata od kojih je polovica pilo vodu, a drugi dio pivo nakon vježbanja na nesnosnoj vrućini.

Rezultati su pokazali ne samo da su mjehurići ugljičnog dioksida suzbili žeđ kod studenata već su pojačali apsorpciju vode, a ugljikohidrati iz piva su nadomjestili dio izgubljene energije.

Pivo je krcato hranjivim tvarima, sadrži sol, šećere, kalcij te vitamine B skupine - pogotovo riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6), folna kiselina te kobalamin (B12) - koji su potrebni tijelu za obnavljanje energije i regeneraciju mišića nakon fizičkih napora.

Pivo jača kosti

Pivo se radi od ječma koji je bogat silicijem koji je pak od presudne važnosti za čvrstoću vezivnog tkiva i gustoću kostiju. Ne postoji propisana univerzalna doza silicija ali se liječnici slažu kako bi svakodnevno trebalo unijeti 30 miligrama. Količina silicija u pivu dramatično oscilira krećući se od 6.4 pa sve do 56.5 miligrama po litri.

"Pivo ima dvojaki pozitivni učinak na zdravlje - mala količina etanola sprječava gubitak koštanog tkiva, a silicij pojačava brzinu i kvalitetu formiranja novih kosti", pojasnio je Jonathan Powell, profesor sa Sveučilišta Cambridge.

Izvrsna probava

Jedna krigla pive sadrži od 10 do 30 posto dnevne potrebe za vlaknima koja su nužna za zdravlje probavnog sustava. Vlakna se u crijevima razgrađuju i formiraju probiotike koji potiču rast kolonija zdravih i korisnih bakterija.

"Istraživanja su pokazala da male količine alkohola, uključujući pivo, jačaju apetit i potiču probavu kod starijih osoba", kaže Charles Bamforth, profesor sa Sveučilišta Kalifornija.

Druga istraživanja su pokazala da umjereno ali svakodnevno konzumiranje piva, koje zbog alkohola ima blaga antibakterijska svojstva, sprječava rast bakterija odgovornih za čir na želucu, a hmelj probavu čini efikasnijom.

Bezalkoholno pivo je dobro za majke

Iako mnogi ljudi zaziru od bezalkoholnog piva jer nema, pa, alkohola ono i dalje sadržava sve korisne minerale i vitamine, a španjolska studija je pokazala kako je ono dobro za dojilje. Naime, znanstvenici su pratili mjesec dana dvije grupe od 20 novopečenih majki, a pritom su jedne svaki dan konzumirale bezalkoholno pivo dok su druge apstinirale.

Rezultati su bili nevjerojatni, majke koje su pile pivo imale su značajno više antioksidansa u mlijeku.

U svakome slučaju, bilo pivo dobro ili ne ono je alkoholno piće, a kao takvo u pretjeranim količinama ne donosi ništa dobro. Stoga umjereno uživajte u njemu i ne zaboravite da pijani ne sjedate za volan jer nema svetije stvari od ljudskog života.  

06.02.2012. 22:18:56
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    07.02.2012. 14:50
    Krigla pive na dan tjera doktora iz kuće van
    Ma da doktora, svi bježe i žena i djeca i punica i .....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh