« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
CIRKUS

Kraljica odobrila suspenziju parlamenta

Torijevac Dominic Grieve potez je nazvao nečuvenim i upozorio da bi to moglo dovesti do glasovanja o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu

Leteći cirkus Borisa Johnsona
Leteći cirkus Borisa Johnsona (Arhiva)
Više o

Boris Johnson

,

suspenzija

,

britanski parlament

,

kraljica Elizabeta II

Boris Johnson zatražio je jučer produženje perioda suspenzije rada parlamenta do 14. listopada u pokušaju da spriječi potkopavanje njezina plana za brexit, pišu svjetske agencije. 

 - Jutros sam razgovarao s Njezinim Visočanstvom kraljicom kako bih zatražio završetak trenutnog zasjedanja parlamenta u drugom tjednu rujna, prije no što će novo zasjedanje parlamenta započeti u ponedjeljak 14. listopada govorom pred kraljicom - napisao je Johnson u pismu zastupnicima, prenosi dpa. 

Johnson obećava da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa ili bez dogovora s Bruxellesom. Britanska kraljica Elizabeta odobrila je plan premijera Borisa Johnsona da suspendira parlament, objavilo je u srijedu Kraljevsko vijeće, službeno tijelo sastavljeno od kraljičinih savjetnika. 

"Njezino visočanstvo naredilo je da će parlament biti suspendiran ne prije ponedjeljka 9. rujna i ne kasnije od četvrtka 12. rujna do ponedjeljka 14. listopada", stoji u priopćenju. Ovim potezom se parlamentu ograničilo vrijeme za sprječavanje izlaska bez sporazuma, a on dolazi dan nakon što su se zastupnici koji se protive takvom scenariju sastali da bi smislili kako će kroz parlamentarnu proceduru primorati britanskog premijera da odgodi brexit, piše Reuters. 

Suspenzija parlamenta izazvala je pomutnju na političkoj sceni, samo nekoliko tjedana uoči jedne od povijesno najspornijih odluka u povijesti zemlje. Glasnogovornica oporbenih laburista Diane Abbott je u srijedu kazala kako je Johnsonov prijedlog pokušaj puča.  - Boris Johnson pokušava napraviti puč u parlamentu. Protiv vas, glasača, i protiv političkih predstavnika. Za katastrofalan scenarij brexita bez dogovora - napisala je na svom Twitter profilu. 

Škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da se radi o "mračnom danu za britansku demokraciju".  Torijevac Dominic Grieve potez je nazvao nečuvenim i upozorio da bi to moglo dovesti do glasovanja o nepovjerenju premijeru Borisu Johnsonu.

- Ova vlada će pasti - rekao je Grieve, prenosi BBC. "Da ne bude zabune, ovo je državni udar na britanski način", rekao je John McDonnell, drugi čovjek oporbenih laburista.

29.08.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh