« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEDORASLOST KUŠNJAMA

Tri razloga za pucanje braka ili veze

Emocionalna nezrelost, obaveze oko djece i nemogućnost stvaranja obitelji među najčešćim su krivcima za prekide i razvode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

neplodnost

,

razvod

,

rođenje djeteta

,

raskid

,

nezrelost

Zaljubljenost je sigurno jedan od najljepših i najboljih osjećaja u životu. U tom stanju čovjek duboko u sebi osjeća drugo biće, njegovu blizinu i povezanost. Zapravo, zaljubljenost u odnosu može rezultirati ozbiljnom vezom, vjenčanjem i djecom. No, neminovno je da će doći vrijeme kada svaki dan više nije za radosti u krevetu, kada pomalo blijedi onaj čar otkrivanja i požude iz prvih mjeseci. Ako su partneri emocionalno zreli to će i razumjeti i međusobno se mijenjati, odnosno prilagođavati. Iz zaljubljenosti se tad treba stupa u specifičan zajednički život i pokušati ostvariti ozbiljnu vezu koja će pruža sigurnost u teškim vremenima i iskušenjima koja su u životu neizbježna.

Emocionalna nezrelost

Ako je jedan od partnera emocionalno nezreo ili su oba premalo odrasla, da bi lako razumjeli i prebrodili promjene koje se podrazumijevaju pod ozbiljnom vezom, može se dogoditi da njihov odnos dođe do teški kušnji. Gotovo polovina razvoda obavi se u prvih pet godina braka. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ti mladi brakovi i propadaju je jednostavno kraj zaljubljenosti. Kada prođe vrijeme oduševljenja pokaže se nepostojanje čvrstih temelja za vezu koja zbog toga ne može preživjeti kušnje. Otkrije se da među partnerima nema prave naklonjenosti, zajedničkih interesa i međusobnog razumijevanja. 

Rođenje djeteta

Druga vrlo ozbiljna kušnja za vezu je rođenje prvog djeteta. Za većinu žena su trudnoća, porod i briga o djetetu vrlo važne stvari u životu. Ukoliko muškarac nije s jednakim entuzijazmom u tome, tada se žena osjeća zapostavljeno i počinje preispitivati svoje želje, potrebe i dotadašnji život općenito. Jer njegova partnerica koju je do tada poznavao postaje mama i to joj je na mjestu broj jedan. Ukoliko se žena pretjerano revno preda majčinstvu, ponekad zaboravi dati ljubav i pozornost svome partneru pa on te stvari počinje tražiti negdje drugdje. S druge strane, i žena se vrlo lako može razočarati ukoliko se muškarac ponaša kao da je dijete samo njena briga.  

Neplodnost

Neplodnost jednog ili drugog partnera može ozbiljno ugroziti vezu ili brak. Neplodnost može uzrokovati razočarenje ukoliko jedan od partnera jako želi dijete. Umjetna oplodnja je mogućnost koja ne nudi uvijek pozitivan ishod za sve parove. Isto tako, nisu svi spremni na usvajanje. Također postoji problem osjećaja krivnje kod partnera zbog kojega par ne može imati djecu. Ovaj problem je vrlo kompleksan i rizičan za one koji planiraju obitelj. U tim trenutcima je, naravno, važno da „krivac" osjeti podršku i da zna kako u drugoj strani ima čvrst oslonac jer sebičnost jednog partnera može s lakoćom uništiti vezu.

Izvor: Intimatemedicine.com.hr

04.03.2010. 15:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh