« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MAGNETAR

Kozmički supermagnet srušio teorije o crnim rupama

POGLEDAJTE VIDEO - Novo otkriće u dubini svemera pokazuje da crne rupe ne nastaju ni urušavanjem sunca koje je 40x teže od našeg

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Sunce

,

crna rupa

,

istraživanje svemira

,

alisa kleybanova

,

alisa klejbanova

Astronomi su ostali zatečeni otkrićem kozmičkog supermagneta koji ruši postojeće teorije o crnim rupama. Pretpostavlja se da magnet potječe od ogromnog sunca, koje se prema dosadašnjim saznanjima zapravo trebalo urušiti u crnu rupu, piše Ben Ritchie sa Sveučilišta Milton Keynes u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Znanstvenici su teleskopom VLT (Very Large Telescope) u Čileu promatrali 16.000 svjetlosnih godina udaljenu nakupinu zvijezda Westerlund 1 koja pored stotina ogromnih sunca sadrži i jedan neobičan objekt, tzv. magnetar.

>>Otkrivena crna rupa milijardu puta veća od Sunca

Magnetari su 'zvjezdani leševi' s izrazito jakim magnetskim poljima i tvore noviju vrstu kozmičkih objekata. Magnetsko polje im je milijardu puta jače od onoga na Zemlji, a ubrajaju se među neutronske zvijezde nastale urušavanjem ogromnih sunca.

Ritchie procjenjuje da je izvorno sunce navedenog magnetara bilo barem 35 do 40 puta veće od našeg Sunca te je urušavanje trebalo rezultirati crnom rupom što se, suprotno postojećim teorijama, nije dogodilo. "Neobjašnjivo je kako je izvorno sunce u procesu urušavanja izgubilo 90% svoje mase", navodi se u članku.

>>Kvantni vremenski strojevi omogućit će putovanje u prošlost

Postavlja se pitanje koliko veliko mora biti sunce da bi se raspalo u crnu rupu kada očito nije dovoljna ni do 40 puta veća masa.

19.08.2010. 13:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    19.08.2010. 13:59
    pa to već godinama predviđaju proponenti teorije elaktričnog univerzuma: elektromagnetska sila između atoma je jača od slabe gravitacijske i teško da može nastati 'crna rupa' koja zapravo nije logična...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh