« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PROSLAVA U SJENI PROBLEMA

Kosovo skromno slavi 3. godišnjicu neovisnosti

Stanovnici Kosova sretni su zbog neovisnosti, ali i zabrinuti zbog budućnosti i teške gospodarske situacije

Kosovo, spomenik neovisnosti
Kosovo, spomenik neovisnosti (Wikipedia)
Više o

neovisno Kosovo

,

Kosovo

Proslava 3. godišnjice neovisnosti u Kosovu će biti skromna zbog tmurne gospodarske slike i političkih teškoća te ozbiljno narušenog međunarodnog ugleda izvješćem o navodnoj trgovini ljudskim organima krajem 90-ih, prenosi Hina.

Za Kosovo je 17. veljače neradni dan na koji je u televizijskom obraćanju obnašatelj dužnosti predsjednika Jakup Krasniqi pozvao sunarodnjake da nastave ulagati napore u izgradnji održive države.

"Pred nama su teške zadaće jačanja identiteta i međunarodnog kredibiliteta", rekao je i ocijenio da je u tri protekle godine "Kosovo uspostavilo demokratski sustav i državne ustanove (...) te solidan gospodarski i društevni razvoj".

Čestitke iz Washingtona

U ime američkog predsjednika Baracka Obame državna tajnica Hillary Clinton prisjeća se svog posjeta Kosovu uvjerena da će dinamična i angažirana mladež sudjelovati u izgradnji transparente, demokratske i dobro upravljanje države.

Osim golemih političkih i gospodarskih zapreka s kojima se Kosovo suočava, njegov je ugled ozbiljno narušen izvješćem Vijeća Europe o navodnoj trgovini ljudskim organima krajem 90-ih u koju su bili upleteni viši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova i bivši premijer Hashim Thaci, koji to odlučno odbacuje.

Srbija je u srijedu zatražila da Vijeće sigurnosti UN-a osnuje posebno povjerenstvo zaduženo istražiti te optužbe. No i ugled UN-a mogao bi biti doveden u pitanje jer povjerljiv dokument na koji se pozvala francuska televizija otkriva da je UN znao za tu prljavu rabotu već 2003., što znači pet godina prije nego su tužitelji u Den Haagu prvi put otvorili to pitanje.

"Kosovski narod, više nego itko drugi, mora znati i traži istragu, jer nemamo što kriti", rekla je privremena ministrica vanjskih poslova Vlora Citaku.

Siromaštvo i nezaposlenost

Golem kosovski problem jest slabost njegova gospodarstva. Kosovo je jedna od najsiromašnijih europskih regija sa stopom nezaposlenosti od 40 posto, a siromašno je 45 posto od njegovih dva milijuna stanovnika.

"Imati vlastitu državu nakon desetljeća brutalne srbijanske represije najljepši je dar koji smo mogli dobiti (...) no našem vodstvu to ne bi smjela biti izlika za neuspjeh da poboljšaju naš životni standard", ocjenjuje za AFP 39-godišnji inženjer.

Predsjednik Krasniqi pomilovao je 103 zatvorenika koji će u povodu godišnjice neovisnosti biti oslobođeni iz zatvora i proslaviti nacionalni praznik mlade države.

Posebni predstavnik Europske unije za Kosovo Pieter Feith je u povodu praznika optimistično poručio da je zemlja ostvarila "upečatljiv napredak" u zadnje tri godine.

Dosad je 75 država priznalo Kosovo, među njima Sjedinjene Države i 22 od 27 članica Europske unije, no Srbija i dalje drži Kosovo sastavnicom svog teritorija.

Tri godine od jednostranog proglašenja neovisnosti, Kosovo nije država i za Srbiju to nikada neće biti, rekao je državni tajnik u ministarstvu za Kosovo u srbijanskoj vladi Oliver Ivanović, jedan od srpskih kosovskih čelnika.

Status Kosova nije riješen i ne može biti postojan i stabilan sve dok ga ne prihvate obje zainteresirane strane, odnosno i Srbija, rekao je Ivanović.

A sukladno dogovoru s jeseni 2010. i pod okriljem Europske unije Priština i Beograd trebali bi početi dijalog o praktičnim pitanjima kao što su telekomunikacije, carinske službe i slično, a tek zatim pregovarači bi zagrizli u teža pitanja kako što je sudbina nestalih u sukobima 1998-1999.

Datum početka dijaloga još nije utvrđen, ali svakako će početi tek pošto Kosovo dobije novu vladu konstituiranu na temelju rezultata prijevremenih parlamentarnih izbora iz prosinca.

17.02.2011. 16:54:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Crozona
    17.02.2011. 18:49
    Uz dužno poštovanje to nije država nego prčija od Amera.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh