« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Korištenje Facebooka nas usrećuje

Tim međunarodnih znanstvenika otkrio je da svakodnevno korištenje socijalnih mreža, pa tako i Facebooka, pozitivno utječe na naše emotivno stanje

Žene su najčešći korisnici društvenih mreža
Više o

sreća

,

Facebook

,

socijalne mreže

,

veselje

,

pozitivne emocije

Ljudi posjećuju razne socijalne mreže iz različitih pobuda, da dogovore izlaske, pogledaju slike, špijuniraju prijatelje ili da na Farmvilleu nahrane domaće životinje, a opetovano se vraćaju jer ih te stranice, uključujući Facebook, čine sretnijima.

Sigurno se pitate kako besciljno čitanje nečijih dubokoumnih osvrta na nove spoznaje pozitivno utječe na vas? Skupina znanstvenika iz raznih dijelova svijeta zajedničkim je snagama otkrilo da socijalne mreže ljudima daju osjećaj zadovoljstva i uzbuđenja jer im pružaju dovoljno zahtjevnih zanimacija da koriste sve svoje vještine koje, pak, nisu toliko komplicirane da ih ne mogu svladati.

Istraživanje su proveli znanstvenici sa talijanskih sveučilišta IULM i Sacro Cuore, te američke kolege sa MIT-a. Znanstvenici su do svojih zaključak došli promatrajući 30 volontera koji su morali prolaziti kroz razne opuštajuće i stresne situacije te surfati po socijalnim mrežama.

Kako bi procijenili psihološko stanje volontera znanstvenici su pratili njihov ritam disanja, električnu provodljivost kože, puls, volumen krvi, širenje zjenica i moždanu aktivnost, a uočili su da gledanje Facebook profila pobuđuje visoku emocionalnu aktivaciju u kombinaciji s umjerenim uzbuđenjem. Ukratko, volonteri su bili veseli i uzbuđeni.

Možda ovo otkriće pokazuje zašto su socijalne mreže tako uspješne, te zašto broj Facebookovih korisnika raste iz dana u dan.  

08.02.2012. 19:26:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh